DANAS JE MARKOVDAN! KURIR VAM POKLANJA IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM
Foto: Kurir

DANAS JE MARKOVDAN! KURIR VAM POKLANJA IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM

Zabava -

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog apostola i jevanđelistu Marka, praznik poznat kao Markovdan. Ovaj dan ima poseban značaj za mnoge porodice koje ga obeležavaju kao krsnu slavu. U čast ovog svečanog dana, Kurir daruje svojim čitaocima ikonu Svetog Marka sa zlatotiskom i molitvom.

Za Markovdan se vezuju brojna verovanja i običaji i smatra se blagim danom, idealnim za odmor i molitvu. Tradicionalno, veruje se da je nakon Markovdana pravo vreme za početak poljoprivrednih radova, kao što su okopavanje kukuruza i sadnja kupusa, kako bi usevi bili bogati i zdravi.

Postoji narodno verovanje da oni koji su skloni dremci treba da izbegavaju spavanje tokom ovog dana, jer se smatra da dremež na Markovdan može dovesti do letargije i pospanosti tokom cele godine. Prema istom verovanju, oni koji su dremali na Đurđevdan trebalo bi da odspavaju i na Markovdan kako bi se izbavili od pospanosti i potencijalnih bolesti.

U nekim delovima Srbije seljaci na Markovdan izbegavaju rad na njivi iz straha od nepogoda, poput grada, oluje i gromova, za koje veruju da ih Sveti Marko može poslati kao kaznu onima koji rade na njegov dan. Ovo pokazuje duboko poštovanje prema svetitelju i prirodi koje je ukorenjeno u tradicionalni način života.

Čitajte Kurir!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track