PIROĆANAC VOZI DUPLO JEFTINIJE: Izumeo uređaj koji štedi i do 50 odsto goriva!
Foto: Shuterstock

Svaka čast

PIROĆANAC VOZI DUPLO JEFTINIJE: Izumeo uređaj koji štedi i do 50 odsto goriva!

Auto -
Kako je izjavio Jovica Pešić, kome ovo nije prvi pronalazak, uređaj je prošao brojna ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu čiji su rezultati veoma ohrabrujući

PIROT - Piroćanac Jovica Pešić izumeo je uređaj koji omogućava uštedu goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i do 50 odsto, a uz to, emisiju štetnih gasova, poput ugljen-monoksida smanjuje skoro tri puta u odnosu na klasične savremene motore.

Kako je izjavio Jovica Pešić, kome ovo nije prvi pronalazak, uređaj je prošao brojna ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu čiji su rezultati veoma ohrabrujući pa ga uskoro očekuje i serijska proizvodnja.

"Interesantno je da su rezultati ovog uređaja bolji na starijim motorima, koji se najviše i voze na našem području. Tako sam ugradnjom ovog uređaja na starom traktoru "IMT" uspeo da ostvarim uštedu goriva od preko 50 odsto što je zaista izvanredan rezultat. Reaktor se ugrađuje u izduvni sistem motora. Sastavi deo je i posuda u koju se sipa destilovana voda koja je neophodna za rad reaktora, a ugrađuje se i sistem termootpornih creva i specijalni usisnik koji se montira u usisnu granu automobila", kaže Pešić i dodaje da su rezultati takođe impresivni i kada je reč o emisiji štetnih gasova.

"Za vreme rada motora imate sijaset gasova koji nastaju, koji su zapaljivi, a ne koriste se za dobijanje energije u samom motoru. Ovaj uređaj potpomaže da i ti gasovi budu spaljeni u samom cilindru motora tako da na izduvu skoro da nema nikakvog dima. Prilikom ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu emisija ugljen-monoksida u motoru u kome je ugrađen reaktor od 9 procenata, smanjena skoro tri puta na 3,14", objašnjava Pešić, koji je završio Elektrotehničku školu u Nišu i studirao na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Piroćanac Zoran Jovanović je pre tri meseca instalirao rekator u svoj automobil "reno senik"."Prvu stvar koju sam primetio je da auto ima dosta veću snagu. Potrošnja u gradskoj vožnji u Beogradu gde radim je oko 6,3 litara na 100 kilometara, a reč je o dizel motoru snage 1.900 kubika", kaže Jovanovoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja