SITNICE KOJE VAM MOGU SPASTI ŽIVOT: Evo kako bi trebalo da vozite po snegu i ledu

Savet iz prve ruke

SITNICE KOJE VAM MOGU SPASTI ŽIVOT: Evo kako bi trebalo da vozite po snegu i ledu

Auto -
Nije loše za zimske uslove vožnje poneti i lopatu, malo peska, staru ponjavu, metlicu za čišćenje stakla, sprej protiv zamrzavanja stakla, sprej za bravice

Sneg je zavejao Srbiju i region, a nadležni savetuju da se bez zimske opreme ne kreće na put. Mi vam donosimo i nekoliko saveta koje preporučuje AMSS.

Na put ne krećite bez zimske opreme

Zimsku opremu čine zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri radijalne gume sa dubinom šare najmanje četiri milimetara, kao i lanci koji se po potrebi montiraju.

Nije loše za zimske uslove vožnje poneti i lopatu, malo peska, staru ponjavu, metlicu za čišćenje stakla, sprej protiv zamrzavanja stakla, sprej za bravice.

Pre startovanja automobila u zimskim danima obavezno prvo treba očistiti sneg i led sa krova i staklenih površina, treba proveriti uređaj za grejanje, uvek napuniti rezervoar gorivom, jer u slučaju zastoja na putu moći ćete da se grejete.
Kada ima snega i leda po putu, najbolje je voziti pod malim gasom i u nižem stepenu prenosa. Najbitnije je da se ne prave nagli pokreti volanom ili kočnicom, ako je potrebno smanjiti brzinu, treba kočiti motorom, odnosno ubaciti u niži stepen prenosa, pažljivo da se vozilo ne zanese. U tim trenucima treba zaboraviti na nožnu kočnicu, pogotovo kad vozilo ima zadnju vuču.
Prilikom vožnje po dubokom snegu, treba upravljač držati pravo da prednji i zadnji točkovi imaju isti pravac kretanja.
Ako automobil "šlajfuje" treba pokušati kretanje unazad, a ako to ne uspe onda pod točkove treba staviti pesak, granje, krpe i sl.

Korisni saveti

- Ukoliko u zimskim uslovima ostanete na putu zbog kvara ili zastoja na putu, a nemate dovoljno goriva, pomoći će obična sveća koja će temperaturu u kolima podići i do 10 stepeni Celzijusa.

- Pre nego što zahladni, u bravice na automobilu stavite glicerin pomoću pipete ili starog šprica za injekcije

- Uveče povucite saug, ujutru ćete lakše startovati automobil, ali ne krećite istog časa, jer se tek posle 10-ak sekundi stvori dovoljan pritisak da ulje dospe do svih mesta za podmazivanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track