KURIR NA SVETSKOJ PREMIJERI U ŠTUTGARTU: Novi osvajač, Mercedes GLC!
Foto: Mladen Radulović/Mercedes

Naslednik kockastog GLK

KURIR NA SVETSKOJ PREMIJERI U ŠTUTGARTU: Novi osvajač, Mercedes GLC!

Auto -
“Mercedes” je dovezao novi model i opremio ga svim moćnim sistemima za uživanje i bezbednost. Osnovna cena oko 44.500 evra

Supermodel Petra Nemcova izašla je iz prvog GLC koji je svet video i pozdravila se sa predsednikom kompanije “Mercedes-Benc” Diterom Cečeom, ali na srpski način! Posle dva poljupca Petra mu je rekla “tri puta”, a Ceče nije imao ništa protiv i kompletirao je srpski običaj, naravno na opšte oduševljenje prisutnih novinara iz Srbije i Crne Gore.

Svetska premijera... Reporter Kurira u Štutgartu
Svetska premijera... Reporter Kurira u Štutgartu

Redakcija Kurira prisustvovala je svetskoj premijeri “mercedesa GLC”, velikog naslednika popularnog, GLK. Prvo predstavljanje upriličeno je na ekskluzivnoj lokaciji, u okviru fabrike “Hugo Bos” kraj Štutgarta.- Ovu lokaciju smo izabrali jer su naša dva proizvoda poznata po beskompromisnom dizajnu. Naši automobili prave se po kroju kupaca. Zato se čvrsto držimo našeg principa “najbolje ili ništa” - poručio je Diter Ceče, posle čega su na scenu izvezena prva dva GLC, uz gromoglasan aplauz više od 400 novinara iz celog sveta!

Prvi i najvažniji utisak je to da je novi model izgubio čuvene kockaste linije, koje su zamenjene fluidnim oblicima. Prednji kraj liči na C klasu, dok je zadnji deo urađen u retro-stilu. Uz robusnu pojavu, čelnici “Mercedesa” nemaju sumnju da će GLC zadržati dobru prodaju, pre svega na tržištima SAD, Nemačke i Kine. GLC je pozicioniran klasu iznad GLA! Masa je smanjena za 80 kg od GLK, zahvaljujući upotrebi aluminijuma, što će se odraziti na voznu dinamiku i potrošnju. Dugačak je 4,66 metara, a širok 1,89 metara, što je prilično uvećanje u odnosu na GLK.

Kao C klasa... Otmen ambijent i vrhunski materijali
Kao C klasa... Otmen ambijent i vrhunski materijali

Za udobnost je zaduženo oslanjanje na “Air Body Control”, dok sistem “Dynamic Select” nudi izbor između pet različitih programa vožnje! Nudi se i “Rocking Assist”, koji podiže automobil za 50 mm, što je veoma pogodno za of-roud. U ponudi su i paketi opreme AMG ili Of-roud, a kasnije i modeli GLC 63 AMG s 4,0 V8 bi-turbom iz C 63 AMG. Povećana je i zapremina prtljažnika na čak 1.600 litara kada su zadnja sedišta oborena.Početak prodaje se očekuje u septembru, dok će osnovna cena u Nemačkoj iznositi 44.500 evra.

Retro dizajn... Zadnja svetlosna grupa sa slavnih modela iz prošlog veka
Retro dizajn... Zadnja svetlosna grupa sa slavnih modela iz prošlog veka

MotoriMOĆAN POGONModel 220 d ima 170 KS i 400 Nm, sledi 250 d, koji raspolaže sa 204 KS i 500 Nm, a benzinac 250 sa 211 KS i 350 Nm. Sve varijante su opremljene pogonom na sve točkove 4MATIC, a u ponudi su standardni 9-stepeni automatski 9G-tronik menjači. Krajem 2016. stiže plag-in hibrid GLC 350e 4MATIC, sa benzincem sa 211 KS i elektromotorom sa 85 kW (116 KS). Do stotke će stizati za samo 5,9 s, uz maksimalnu brzinu od 235 km/h!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track