Novi Audi A4

Novi Audi A4

Auto -
Na delu su nova rešenja na polju ekonomičnosti, dinamike u vožnji, komfora, zabave u kabini, bezbednosnih sistema...

Model A4 počiva na snazi od 10 miliona prodatih primeraka tokom 39 godina i osam generacija! Audi je sada unapredio svoj najprodavaniji model, seriju A4. Na delu su nova rešenja u ekonomičnosti, dinamici u vožnji i multimedijalnim sistemima, zajedno s još atraktivnijim dizajnom. Sve ovo potvrđuje moto „Prednost zahvaljujući tehnici“, koju su ostvarili modeli A4 limuzina, A4 avant, A4 allroad quattro i S4.

Usavršena kabina

Svojom elegancijom, sportskim karakteristikama i emocionalnom pojavom A4 predstavlja suštinu brenda Audi. Novi izgled dodatno ističe horizontalne linije u prednjem delu. Poklopac motora je zaobljeniji, gornji uglovi maske hladnjaka su suženi, a Audi prstenovi su trodimenzionalno istaknuti. Maska hladnjaka je ofarbana u sivo, sa sjajnom crnom bojom na modelima sa šest cilindara ili u kombinaciji s eksterijer paketom S lajn. A4 allroad quattro je prepoznatljiv po svojim horizontalnim hromiranim aplikacijama maske hladnjaka i po okruglim farovima za maglu.

Enterijer je takođe usavršen. Audi nudi širok izbor novih volana s hromiranim i sjajnim umecima, s kožnim sportskim volanom s ravnom donjom ivicom. Ručica spone i ključ su izmenjeni.

„MMI navigacija plus“ sada ima četiri umesto osam tastera, s tekstom integrisanim u biranje jačine zvuka. Tu je i Audi drajv selekt i multifunkcionalni volan...

Motori

Novi pogonski sistem postavlja nove standarde. Potrošnja je smanjena za 11 odsto u proseku, uprkos povećanoj snazi i obrtnom momentu mnogih motora. I kod limuzine i kod avanta, Audi nudi šest TDI i četiri benzinska motora, sa 23 moguće kombinacije motora i menjača. Svi motori predstavljaju sisteme sa superpunjenjem sa direktnim ubrizgavanjem. Start-stop sistem i sistem rekuperacije su deo standardne opreme.

Novi prigušivači tipa centrifugalnog klatna (kod motora 2.0 TDI 130 kW sa quattro pogonom) čine da motor radi još savršenije i tiše pri manjem gasu, sa uštedom i do 0,2 litre na 100 km. Pored ovoga, dostupna su tri druga dizel motora sa četiri cilindara - sa 120 KS, 143 KS i 177 konjskih snaga.

V6 dizeli

Tri V6 TDI motora upotpunjuju liniju. Motor 3.0 TDI sa 204 KS je najekonomičniji agregat sa šest cilindara u svojoj klasi. Kod A4 limuzine on troši u proseku samo 4,9 l goriva na 100 km. Druga varijanta, 3.0 TDI, proizvodi 245 KS, sa posebno čistom dizel verzijom.

Osnovni benzinac je 1.8 TFSI sa 120 KS (troši 5,6 litara na 100 km). Motor 2.0 TFSI ima 211 KS. Top model je 3.0 TFSI u dve varijante. Kod A4 je V6, koji će uslediti malo kasnije i ima 272 KS. Manuelni menjač sa šest brzina je standard kod limuzine i avanta.

Sprečava sudar

Standard kod svih varijanti A4 je sistem informacija za vozača s preporukom kočenja. Ovaj sistem otkriva i skreće pažnju vozaču na odstupanja od tipične vožnje na osnovu upravljanja i drugih parametara. Ako udar otpozadi postane neizbežan pri brzini manjoj od 30 km/h, sistem će izvršiti puno kočenje.

Šasija

Šasija A4 je upadljiva sa svojom sportskom preciznošću, velikim komforom u vožnji i bezbednošću. Elektromehaničko servo-upravljanje je novo kod svih modela u seriji. Sve verzije pogona na prednjim točkovima karakterišu ESP sa elektronski limitiranim autoblokirajućim diferencijalom.

Pogon 4x4

Quattro permanentni pogon na sva četiri točka predstavlja standardnu opremu kod A4 allroad quattro i dostupan je kod limuzine i avanta od 2.0 TDI sa 143 KS. A4 porodica ovde koristi centralni diferencijal. U normalnoj vožnji on prvenstveno prenosi obrtni momenat motora na zadnje točkove u odnosu 40:60. Ako je potrebno, preraspodela se dešava u najkraćem vremenu.

Hard disk u kabini

Audio CD sistem Chorus sa osam zvučnika je u standardnoj opremi, dok je MMI navigacija plus sa velikim hard diskom, monitorom u boji, 3D grafikom i DVD plejerom formira top model. Glasovna kontrola i opcionalni digitalni audio sistem su dodatna unapređenja ovog sistema. Pretraga Google-a može se obaviti glasovnom komandom...

Audi S4 za pet sekundi do stotke

Audi S4, dostupan kod limuzine i avanta, ima najsnažnije motore u liniji - 3.0 TFSI sa 245 kW (333 KS) i 440 Nm obrtnog momenta. Prosečna potrošnja limuzine je samo 8,0 l/100km, sa impresivnim performansama, S4 ubrzava za pet sekundi od 0 do 100 km/h i dostiže maksimalnu, elektronski ograničenu, brzinu od 250 km/h.

Dimenzije

Izmenjene su i dimenzije vozila za samo nekoliko milimetara. I A4 limuzina i avant imaju dužinu od 4,70m, dok A4 allroad quattro i S4 imaju dužinu od 4,72m. Međuosovinsko rastojanje za sve modele iznosi 2,81m, a širina je 1,83m, odnosno 1,84m. Visina varira između 1,41m i 1,50m, u zavisnosti od verzije karoserije. Prtljažnik A4 limuzine ima 480 litara, a avant i A4 allroad quattro imaju 490 l.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track