SPEKTAKL: Superautomobili na 86. međunarodnom salonu automobila u Ženevi

Hiljade konjskih snaga!

SPEKTAKL: Superautomobili na 86. međunarodnom salonu automobila u Ženevi

Auto -
Lestvica je podignuta veoma visoko, a za to je ponovo zaslužan „Bugati“, čiji „širon“ ima 1.500 konjskih snaga

Superautomobili, nedostižan san „običnih smrtnika“ i najdraže „igračke“ bogatih, oduvek su privlačili najveću pažnju zaljubljenika u četvorotočkaše. Tako je i ove godine u Ženevi, uz utisak da dostižu svoj vrhunac. Lestvica je podignuta veoma visoko, a za to je ponovo zaslužan „Bugati“, koji je predstavio svoj novi „megadvosed“ nazvan „širon“.

Naslednik sada već legendarnog „vejrona“ ima fantastičnih 1.500 konja i 1.600 Nm, izvučenih iz osmolitarskog W16 monstruma sa četiri turbopunjača. Iz mesta do stotke stiže za manje od 2,5 sekundi, a do 200 km/h potrebno mu je oko 6,5. Maksimalna brzina je ograničena na „svega“ 420 km/h.

Araš AF10Malo poznati britanski proizvođač predstavio je pravu „bombu“ u Ženevi. Model AF10 ima hibridni pogon koji se sastoji od V8 benzinca zapremine 6,2 litra i četiri elektromotora. Ukupno oslobađaju neverovatnih 2.080 konja i 2.280 Nm.

Lamborgini sentenarioSto godina od rođenja svog osnivača Feručija Lamborginija kultna italijanska marka obeležava modelom „sentenario“. Karoserija je od ugljeničnih vlakana, motor je atmosferski 6,5 litarski V12 sa 770 KS. Ubrzanje do stotke iznosi 2,8 sekundi.

Ferari GTC4 lusoEkskluzivni četvorosed FF nasledio je jači, brži i lepši „GTC4 luso“. Pogon na sva četiri točka je zadržan i unapređen novim funkcijama za savršeno ponašanje u vožnji. Ima atmosferski 6,5 litarski V12 motor sa 680 KS i 697 Nm.

Apolo erouNekada „Gumpert“, a sada „Apolo“, stigao je u Ženevu s više nego ubedljivim modelom „erou“ (što znači „strela“). Supersportski dvosed ima 1.000 konja i 1.000 Nm, a maksimalna brzina je 360 km/h.

Kenigseg regeraŠvedski „Kenigseg“ nastavlja da impresionira i u stopu prati „Bugati“ svojim novim modelom „regera“. Za pogon je odabran petolitarski V8 biturbo benzinac uparen sa tri električna motora. Zajedno oslobađaju više od 1.500 konjskih snaga.

Pagani huajra BCSpecijalna izvedba izuzetnog modela „huajra“ ponela je naziv Beni Kajola, skraćeno BC. Vrhunski šestolitarski AMG V12 motor je dorađen na 789 KS i 1.098 Nm, a težina iznosi svega 1.218 kg. Prava zver na drumu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track