KURIR U PORTUGALU NA PREMIJERI ASTRE ST: Nosač kofera u sportskom stilu!

Lider među kompaktnim karavanima

KURIR U PORTUGALU NA PREMIJERI ASTRE ST: Nosač kofera u sportskom stilu!

Auto -
Novitet je lakši do 190 kilograma, a vrhunski rezultat postignut je i na polju aerodinamike. Uz veći gabarit, postaje univerzalni radnik za celu porodicu

Nedugo pošto se „opel astra K“ okitila titulom evropskog automobila za 2016, imali smo prilike da se upoznamo s karavanskom verzijom ovog modela, nazvanom „sports turer“ (ST). Prvi utisak je vrlo jasan, ovo je gotovo savršena egzekucija moćnih Nemaca.Put nas je odveo u Portugal, u predele oko reke Douro, gde je novi porodični stilista pokazao šta ume. Zahtevne brdske deonice nisu predstavljale nikakav problem za „astru ST“. Ubedljivo ponašanje u krivinama, kojih je bilo napretek, udobnost, upravljivost i stabilnost, predstavljaju glavne adute ovog automobila.

Dva turba

Izuzetnom utisku doprineo je i odlični dizel-motor zapremine 1,6 litara, s dvostrukim turbopunjačem, koji oslobađa 160 „konja“ i 350 Nm. Ova pogonska jedinica omogućava „astri ST“ da od 0 do 100 km/h ubrza za 8,9 sekundi, a od 80 do 120 km/h za 8,1 s.Iznenadila nas je i potrošnja, jer je na testu, na kom nismo štedeli pedalu gasa, iznosila svega oko pet litara goriva, dok je fabrički deklarisana prosečna potrošnja 4,1 litar (sa start/stop sistemom). Napominjemo da je novitet lakši i do 190 kilograma u odnosu na model koji nasleđuje, a vrhunski rezultat postignut je i na polju aerodinamike, pa koeficijent otpora vazduha iznosi samo 0,272.

Više mesta za glavu

Izdvajamo i prostrani gepek, koji ima od 540 do 1.630 litara (80 litara više od prethodne generacije). Takođe, moguće je dobiti zadnje sedište u konfiguraciji sklopivosti 40/20/40, što doprinosi praktičnosti. Primetno je i povećanje komfora u kabini, jer novi model, između ostalog, ima 28 mm više mesta za noge pozadi, dok je prostor za glavu napred povećan za 26 mm. Novitet krasi i izuzetan stil, pa se s pravom može reći da je „astra ST“ jedan od najlepših i najatraktivnijih karavana na tržištu. Poseban šmek ovom vozilu daje originalan dizajn D-stuba, koji seče hromirana lajsna.

Sertifikat AGRVRHUNSKA SEDIŠTAIz „Opela“ posebno ističu petogodišnji trud koji je uložen u razvoj sedišta za novu „astru“. Ceo proces se odvijao u saradnji sa asocijacijom stručnjaka koji se bave zdravljem leda (AGR). Sve je krunisano vrhunskim proizvodom i još jednim sertifikatom AGR, koji se dodeljuje samo ako su ispunjeni strogi medicinski zahtevi.

Bogata opremaPREMIJUM NADOHVAT RUKENova „astra“ opremljena je brojnim sistemima, od kojih su neki ranije bili rezervisani samo za više klase vozila. Tu je „Opelovo oko“ poslednje generacije, čija kamera ima nekoliko funkcija, kao što su prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na čeoni sudar s kočenjem (pri određenim brzinama), ali i sistem za ostanak u traci, koji sam vraća vozilo u traku kojom se kreće ukoliko nagazi na liniju na kolovozu. Dostupna su i premijum prednja svetla „inteliluks LED matriks“, koja imaju po 16 LED segmenata i više naprednih funkcija koje u svakom trenutku obezbeđuju savršeno osvetljenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja