Ministarstvo i AMSS održali reč: ručne komande za sve kojima su potrebne
Foto: PR

JEDNAKI U SAOBRAĆAJU

Ministarstvo i AMSS održali reč: ručne komande za sve kojima su potrebne

Auto -

U cilju ostvarivanja neophodnih uslova za bezbedno učešće u saobraćaju, za prvih 20 vozila članova Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, obezbeđena besplatna ugradnja ručnih komandi

U hali 1 Beogradskog sajma održana je konferencija za medije na kojoj su Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Auto-moto savez Srbije predstavili sertifikovane ručne komande za osobe sa invaliditetom za koje je Ministarstvo opredelilo 1.956.506 dinara, u okviru projekta ,,Jednaki u saobraćaju“, za nabavku, ugradnju i servis za sve one kojima su potrebne, a AMSS je obezbedio da se u AMSS Centru za motorna vozila, izvrše besplatna ispitivanja i izdavanje uverenja potrebnog za registraciju vozila.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, Mihajlo Pajević, istakao je da je prošle godine pokrenuta kampanja kojom bi bilo omogućeno da ručne komande za osobe sa invaliditetom postanu ortopedska pomagala, a koju su Ministarstvo i AMSS prepoznali i obećali da će podržati. Danas je prvih 20 vozila članova Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije dobilo vaučere i zahvalan sam ministru Vulinu što je održao reč, kao i predsedniku Butuliji za sve što su uradili da zaista budemo jednaki u saobraćaju.

Veliki je broj slučajeva u kojima su osobe sa invaliditetom prilagođavale automobile svojim potrebama samostalno, ali bez obzira na njihovu snalažljivost takvo postupanje nije bezbedno i nosi sa sobom veliki rizik za sve koji učestvuju u saobraćaju, čija nam je bezbednost na prvom mestu, istakao je predsednik AMSS, Mirko Butulija. Godinu dana nakon pokrenute inicijative, imamo rešenje problema i AMSS CMV Centar za proveru vozačkih sposobnosti je formiran upravo kako bi se pomoću simulatora vožnje i uređaja za procenu vozačke sposobnosti dobili tačni podaci o neophodnom stepenu prilagođavanja za svakog pojedinca koji prođe testiranje, rekao je Butulija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, naglasio je ovom prilikom da osobe sa invaliditetom nisu ljudi sa posebnim potrebama, već osobe koje svoje potrebe zadovoljavaju na specifičan način, a zadatak države i društva jeste upravo da omogući zadovoljavanje tih potreba. Zahvaljujući AMSS, Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima centar u kome je moguće vršiti ne samo proveru vozačkih sposobnosti osoba sa invaliditetom, već i vršiti njihovu obuku. U cilju ostvarivanja neophodnih uslova za bezbedno učešće u soabraćaju, besplatna ugradnja ručnih komandi će biti obezbeđena za sve one kojima su neophodne, istakao je Vulin.

AMSS nastavlja rad na vraćanju mobilnosti osobama sa invaliditetom zajedno sa Međunarodnom automobilskom federacijom – FIA, u čemu imamo podršku i Ministarstva za rad i Saveza paraplegičara i kvardiplegičara Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track