Počela proizvodnja fijata 500L u Kragujevcu
Foto: Kurir

dnevno 50 automobila

Počela proizvodnja fijata 500L u Kragujevcu

Auto -
Proizvodnja u Srbiji nije ugrožena i mi ćemo fabriku voditi u narednim godinama na najbolji način, rekao direktor FAS Antonio Čezare Ferara

BEOGRAD - Serijska proizvodnja novog "fijata 500L" počela je u fabrici Fijat automobili Srbija u Kragujevcu i njen rad nije doveden u pitanje, izjavio je večeras za Radio-televiziju Srbije generalni direktor kompanije Antonio Čezare Ferara.

"Proizvodnja u Srbiji nije ugrožena i mi ćemo fabriku voditi u narednim godinama na najbolji način", kazao je Ferara. On je rekao da je Fijat u Srbiju uložio više od milijardu evra i da još investira, zbog čega rad srpske fabrike nije doveden u pitanje. Ferara je potvrdio da će do kraja godine u fabrici biti zaposleno najmanje 2.500 radnika, a godišnje će se proizvoditi 180.000 vozila, i precizirao da će se "fijat 500L" proizvodi u tri faze.

"Prva faza je bila u novembru kada smo proizveli probna vozila, druga u maju kada smo proizveli automobil za treninge i komercijalne svrhe, i treća faza je masovna proizvodnja. S njom smo krenuli pre pet dana - 4. jula", kazao je prvi čovek Fijat automobili Srbija. Prema njegovim rečima, to je simboličan datum, jer je pre četiri godine tada započeta proizvodnja modela 500, a pre dve godine modela 500 abart.

Ferara je naveo da će se ove nedelje dnevno proizvoditi 50 automobila, a da će u oktobru, prema planu, pokušati da dostignu proizvodnju od 550 automobila dnevno. "Planirani maksimum u ovoj fazi je 550 automobila dnevno i to se odnosi i na iduću godinu", rekao je Ferara. U planu je da je novi model izvozimo u više od stotinu zemalja, rekao je Ferara i dodao da za sada proizvode za evropsko tržište, a od iduće godine za američko i azijsko-pacifičko. Na pitanje da li će se automobil dopasti Amerikancima, Ferara odgovara da imaju plan da iduće godine proizvedu 47.000 vozila za američko tržište.

"Mislimo da će biti dobrodošlo, jer već sada prodajemo 4.000 automobila mesečno modela fijat 500. Novi model 500 L je veći, ugodniji i mislimo da će biti atraktivniji", kazao je Ferara. Cena u Italiji je 15.500 evra, a Ferara ocenjuje da je to dobra i konkurentna cena za evropsko tržište. Za američko tržište, kako kaže, mogla bi da bude i viša cena, a za srpsko niža, ali dodaje da to još nije definisano.

Na pitanje šta očekuje od nove vlade, budući da je država Srbija suvlasnik Fijat automobila, Ferara je odgovorio da je bolje sačekati novu vladu."Mi smo odgovorni za proizvodni deo kompanije i zainteresovani za to, bez namere da se mešamo i u druge stvari", rekao je Ferara. On je dodao da nisu zabrinuti za ispunjavanje finansijskog dela na koji se obavezala Srbija, jer za sada vlada poštuje sve obaveze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track