Prvi papin električni automobil
Foto: REUTERS

Zovu ga zeleni papa

Prvi papin električni automobil

Auto -
Benedikt Šesnaesti voziće se u električnoj verziji "renoa kangu"

VATIKAN - Rimokatolički poglavar, papa Benedikt Šesnaesti od danas će po vrtovima svoje letnje rezidencije u Kastel Gandolfu voziti svoj prvi električni automobil, prilagođeni beli "reno kangu". Benedikta već zovu "zeleni papa", zbog njegove brige za očuvanje životne okoline, koja je postala i obeležje njegovog papstva.

On je i u svojim enciklikama pisao o potrebi da se zaštiti Božje delo, i tom pitanju je posvećivao veliku paznju na svojim putovanjima u inostranstvo i u godišnjim porukama mira. Pod njegovim nadzorom, Vatikan je postavio solarne ćelije na svoj glavni auditorijum, i pridružio se projektu obnove šuma. Posle svega toga, papa sada ima i svoj lični električni automobil, koji čuva ozonski omotač.

Ranije ovog meseca, italijanski proizvođač automobila NWG poklonio je jedan električni automobil Vatikanu, ali je on pripao pres službi na korišćenje. Reno je danas, takođe, predao ključeve jednog plavog "kangua" vatikanskoj straži, da mogu da voze oko Vatikana. Iako je Benediktov "reno" beo i na vratima ima papin pečat, to nije "papamobil". Mercedes-Benc, koji pravi prilagođeni "papamobil", sa prozorima otpornim na metke, koji papa koristi na svojim putovanjima van Vatikana, razmatra pravljenje hibridnog modela, koji bi štedeo energiju.

Velečasni Federiko Lombardi, portparol Vatikana, rekao je da papin "kangu" nije prilagođen da ima takve bezbednosne karakteristike kao "papamobil", jer je on napravljen za korišćenje unutar teritorije Vatikana u Kastel Gandolfu. U Italiji, cena "kangua" je od 15.900 evra, prema sajtu Renoa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track