OVO JE POTPUNO NOVI X-TRAIL ZA EVROPSKO TRŽIŠTE: "Nisan" veliki SUV model "naoružao" vrhunskom hibridnom tehnologijom (FOTO)
Foto: Nissan

PREDSTAVLJEN

OVO JE POTPUNO NOVI X-TRAIL ZA EVROPSKO TRŽIŠTE: "Nisan" veliki SUV model "naoružao" vrhunskom hibridnom tehnologijom (FOTO)

Auto -

Jedan od najvažnijih "Nisanovih" modela, terenac X-Trail, doživeo je još jedno izdanje. Japanci su danas zvanično predstavili potpuno novu generaciju ovog SUV modela koji nudi više prostora, sedam sedišta, oštriji novi dizajn ali i najvažnije od svega "pametni" e-Power hibridni sistem za poboljšanu efikasnost i performanse.

Nastavljajući svoju elektrifikaciju "Nisan" je lansirao svoj potpuno novi X-Trail sa sedam sedišta i hibridnim motorom e-Power, ali i verziju e-4ORCE s dva motora i pogonom na sva četiri točka. Naravno tu je i potpuno novi dizajn sa oštrim linijama i oblicima kao i nova napredna tehnologija za bezbednost i udobnost.

Nisan X-Trail 2022
foto: Nissan

Najveći SUV iz "Nisana" u Evropi je baziran na najnovijoj CMF-C platformi Reno-Nisan Alijanse, a ona donosi velika poboljšanja kada je u pitanju ponuda prostora i smeštaj tehnologije i pogona, što je veoma važno za SUV sa sedam sedišta.

Kapacitet prtljažnika iznosi 585 litara ili 20 litara više od prethodnika. Unutrašnjost raspolaže sa ekranom od 12,3 inča za vozača i ekranom multimedije osetljivim na dodir iste veličine.

Nova platforma je takođe omogućila "Nisanovim" inženjerima da smeste i relativno kompaktnu litijum-jonsku bateriju od 2,1 kWh koja se puni 1,5-litarskim turbo benzinskim motorom s tehnologijom varijabilnog stepena kompresije, što pomaže da se dodatno poveća efikasnost.

Nisan X-Trail 2022
foto: Nissan

Prilagođen iz sličnog sistema koji koristi "Nisan" u Japanu, tehnički centar "Nisana" u Velikoj Britaniji je sveobuhvatno redizajnirao i prilagodio hibridnu tehnologiju kako bi pružio iskustvo vožnje kao u potpuno električnom automobilu.

Tako u praksi benzinski motor nikada ne pokreće točkove direktno. Umesto toga, deluje kao generator za povećanje dometa, radeći u najefikasnijem režimu za punjenje baterije prilikom lagane vožnje ili najjačem režimu kada je potrebno maksimalno ubrzanje.

Baterija napaja električni motor montiran na prednjoj osovini koji isporučuje 201 KS i 330 Nm obrtnog momenta u modelu e-Power s jednim motorom.

Nisan X-Trail 2022
foto: Nissan

Nissan tvrdi da sprint iz mesta do 100 km/h traje osam sekundi, ali što je još važnije da X-Trail može da ima prosek potrošnje od samo 4,8 l/100 km i samo 132 g/km emisije CO2.

Takođe, X-Trail je od manjeg modela "Kaškai" nasledio i e-Power tehnologiju regenerativnog kočenja e-Pedal Step kako bi se povećala efikasnost.

Novost za X-Trail je e-Power e-4ORCE verzija, sa dva motora i pogonom na sve točkove. Ova verzija ima još jedan električni motor na zadnjoj osovini za ukupnih 210 KS. U verziji sa pet sedišta i sa dva motora X-Trail ubrzava do 100 km/h za samo sedam sekundi, uz prosečnu potrošnju od 5,2 l/100 km.

Drugi električni motor znači da X-Trail e-Power e-4ORCE ima 10.000 puta brži odziv obrtnog momenta u poređenju sa konvencionalnim sistemom pogona na sve točkove, što vozaču daje veću kontrolu i više trakcije u lošim uslovima.

Nisan X-Trail 2022
foto: Nissan

Takođe, "Nisan" kaže da dodavanje regenerativnog kočenja na zadnjoj osovini uz već postojeći sistem na prednjoj osovini rezultira znatno stabilnijom vožnjom pri usporavanju.

Pored e-Power hibridne ponude, X-Trail će biti dostupan i sa blagim hibridnim 1,5-litarskim turbo benzinskim motorom, koji takođe ima tehnologiju varijabilnog odnosa kompresije. Ovaj motor proizvodi 161 KS i 300 Nm obrtnog momenta, i uparen sa CVT automatskim menjačem ubrzava od 0-100 km/h za 9,6 sekundi, dok će njegova prosečna potrošnja iznositi 5,9 l/100 km.

Novi X-Trail je na raspolaganju sa izborom od deset boja, zajedno sa pet dvobojnih nijansi. Već dostupan za naručivanje na određenim evro tržištima, X-Trail startuje po ceni od 38.080 evra u Italiji gde se nudi sa četiri nivoa opreme.

(Kurir.rs/ Autoblog)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track