OD SUBARUA NAPRAVIO "RAKETU" DA BI SMANJIO POTROŠNJU GORIVA: Ovakva "budževina" do sada nije viđena na drumovima (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube Think Flight

SAM SVOJ MAJSTOR

OD SUBARUA NAPRAVIO "RAKETU" DA BI SMANJIO POTROŠNJU GORIVA: Ovakva "budževina" do sada nije viđena na drumovima (VIDEO)

Auto -

Aerodinamika je jedan od najvažnijih faktora koji utiče na potrošnju goriva, pa se proizvođači tradicionalno utrkuju ko će proizvesti aerodinamičniji automobil i to obavezno ističu kao jedan od aduta novog modela, naročito ako ostvare rekordne rezultate.

Toga je svestan i jedan vlasnik "Subaru Impreze" koji je, suočen s rastom cena goriva, odlučio da unapredi automobil da bi smanjio potrošnju goriva.

S ciljem poboljšanja, vlasnik YouTube kanala Think Flight se odlučio na karoserijske nadogradnje, ali uz dva preduslova. Prvi je da se radi o jednostavnim modifikacijama iz kućne radinosti, a drugi da cena ne ode u nebo.

Subaru Impreza
foto: Printscreen YouTube Think Flight

Zato je odlučio da u potpunosti modifikuje zadnji deo automobila, a pre oblikovanja je proučio zakone te uvideo da postoje samo dva ograničenja, a to je da zadnja svetla i registracija moraju da ostanu vidljivi.

Upotrebom laganih i jeftinih materija poput panela sa stiroporom te običnog kartona izradio je produžetak zadnjeg kraja.

Sve je spojeno lepljivom trakom, a nakon prvog testa rezultat je pokazao da je potrošnja zaista pala, i to čak 13,7 posto!

Sve to je postigao modifikacijama u garaži koje je odradio za nekoliko sati, navodi Index.hr.

Vlasnik nije zadovoljan dobijenim efektom, pa je krenuo da istražuje kako bi još mogao da smanji potrošnju goriva. Jednostavnim testom s trakicama je uvideo problematična područja s turbulentnim strujanjem te dodatno detektovao problem ispod poda vozila, gde je potrebno preusmeriti vazduh.

Očekuje da bi kupolastim završetkom i manjim promenama na prednjem braniku i pragovima mogao dodatno da smanji potrošnju, i to značajno.

Verovatno ćemo uskoro imati priliku da vidimo novi video, a time i da li se uz jeftine promene može smanjiti potrošnja za više od 25 posto. Naravno, govorimo o vožnji konstantnom brzinom otvorenim putem.

(Kurir.rs/ Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track