NOVI FIAT U KRAGUJEVCU OD NOVEMBRA 2024: Potpuno nova Panda biće bazirana na novom Citroenu C3, OTKRIVENI I DRUGI DETALJI
Foto: FCA Srbija, Printscreen/192

sjajne vesti iZ FRANCUSKE

NOVI FIAT U KRAGUJEVCU OD NOVEMBRA 2024: Potpuno nova Panda biće bazirana na novom Citroenu C3, OTKRIVENI I DRUGI DETALJI

Auto -

Proizvodnja potpuno novog modela Fiat Panda počeće krajem 2024. godine u fabrici u Kragujevcu, objavio je francuski portal L'Argus.

Razvijen na bazi novog Citroena C3, italijanski gradski automobil biće sto posto električni, tvrdi francuski automobilski sajt.

Kako je navedeno, Fiat će u narednim godinama imati mnogo inovacija. Italijanska kuća će 2023. godine lansirati urbani krosover sa imenom 600 (izveden od Jeepa Avengera) i Topolino, klon Citroena AMI.

Nakon toga će 2024. godine uslediti kompaktni SUV (baziran na Citroenu C4 i proizveden u Turskoj) i nova Fiat Panda, čija proizvodnja će početi u novembru 2024.

Kragujevac, Zastava, Fiat, Fiat automobili Srbija
foto: FCA Srbija

Iz Francuske stižu potvrde da će se nova Fiat Panda sklapati u Srbiji u istoj fabrici u Kragujevcu u kojoj se proizvodio 500L.

Kako je najavio proizvođač, nova Panda će biti pozicionirana u B segmentu svestranih gradskih automobila koje je Punto napustio 2018., a model će se povećati na oko 4 metra dužine.

Međutim, neće biti inspirisan konceptom Centoventi (predstavljen 2019. godine) jer su se, prema L'Argusu, na kraju odlučili za drugo rešenje.

Nova Panda ipak neće biti zasnovana na konceptu Centoventi
Nova Panda ipak neće biti zasnovana na konceptu Centoventifoto: Shutterstock

Tehnički, Fiat neće imati većih problema u razvoju ovog gradskog automobila. Nova Panda će u stvari preuzeti CMP bazu novog evropskog Citroena C3.

Automobil iz Fiata biće u ponudi samo u električnoj verziji, barem u Evropi, jer će ovaj model imati svetsku sudbinu, posebno u Južnoj Americi.

Proizvođač će u početku lansirati ekonomičnu verziju sa motorom od 60 kW i Svolt baterijom od 40 kWh. Uslediće i snažnija verzija, sa motorom od 80 kW i baterijom od 50 kWh.

(Kurir.rs/ Autoblog/ L'Argus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track