VOZILA DOBIJAJU PREDNJE STOP SVETLO? U toku ispitivanje novog sistema bezbednosti u saobraćaju, POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube Techpedia.SK

inovacija

VOZILA DOBIJAJU PREDNJE STOP SVETLO? U toku ispitivanje novog sistema bezbednosti u saobraćaju, POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA (VIDEO)

Auto -

Kompanija Lumaco Innovations AG, koju je osnovao Lubomir Marjak iz Slovačke, osmislila je sistem prednjih stop svetala koja se pale kada vozač pritisne papučicu kočnice.

Ideja kojom su se vodili prilikom ovog izuma je "videti i biti viden", a revolucionarno prednje stop svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i drugim vozačima.

Prednje stop svetlo
foto: Printscreen YouTube Techpedia.SK

Osnivač kompanije Lubomir Marjak, koji ima i evropski patent za ovu tehnologiju, očekuje da će prednje stop svetlo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i ublažiti njihove posledice.

Sistem funkcioniše pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem delu automobila, a svetli zajedno sa zadnjim stop svetlima kada se pritisne papučica kočnice.

Zelena boja je odabrana jer je nedvosmislena i brzo prepoznatljiva, i još se ne koristi u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.

1 / 4 Foto: Printscreen YouTube Techpedia.SK

Prednje stop svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i drugim vozačima, koji će biti sigurni da vozač automobila koji im se približava koči zbog nečega.

Osim toga, prednje svetlo kočnice moglo bi postati koristan asistent u budućnosti, kada će u saobraćaj verovatno biti uključena i autonomna vozila.

Međutim, da bi se prednje svetlo kočnice moglo primeniti u praksi, predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta zahtevaju rezultate testova u realnim uslovima vožnje.

Glavno testiranje održaće se u regiji Trenčin i delimično u regiji Žilina. Zelenim prednjim stop svetlima biće opremljeni autobusi, vozila putarskih preduzeća (automobili, privredna vozila i kamioni) ili službeni automobili državnih organa regije ili njenih predstavnika.

U testiranju ukupno učestvuje nekoliko stotina vozila, a trajaće do 22. juna 2023.

Osim toga, u ovaj međunarodni projekat uključeni su saobraćajna policija Slovačke i univerziteti u Bonu i Žilini.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track