KADA ĆE SE CENE ELEKTRIČNIH I SUS AUTOMOBILA IZJEDNAČITI? Stručnjak prognozira, mnogo ranije nego što se misli
Foto: Shutterstock

uskoro

KADA ĆE SE CENE ELEKTRIČNIH I SUS AUTOMOBILA IZJEDNAČITI? Stručnjak prognozira, mnogo ranije nego što se misli

Auto -

Verovatno mnogo ranije nego što vozači misle

Izvršni direktor Volvo Carsa Džim Roval prognozirao je kada će doći do izjednačavanja cena između električnih automobila i onih koji troše benzin i dizel. Neće se odigrati homogeno u svim markama, niti postoji fiksni datum, ali Roval je rekao da bi kod nekih brendova cene mogle da se izjednače za tri godine.

Jasno je da je za masovnu implementaciju električnih automobila u celoj Evropi i svetu potreban pad cena. Mada je na nekim tržištima rast prodaje električnih automobila ogroman, puno je i kašnjenja, a deo prodaje se postiže visokim subvencijama.

S obzirom na eskalaciju cena, te ulaganje u redukovanje emisije štetnih gasova, vrlo je verovatno da će se automobili s unutrašnjim sagorevanjem približiti cenama električnih automobila, a ne obrnuto, što su svi očekivali. To je vrlo ozbiljan problem na nekim tržištima jer će biti praktično nemoguće doći do novog automobila, navodi Revija HAK.

Među vlasnicima Volvoa je jedan od glavnih igrača u kineskoj elektroenergetskoj industriji i autoindustriji – kineska grupa "Džili" (Geely). Konglomerat proizvodi niz električnih marki koje im omogućavaju kombinovanje tehnologija i sistema te deljenje komponenti. To, naravno, pojeftinjuje proizvodnju.

Izvršni direktor Volvoa veruje da će cena pasti jer će se povećati efikasnost automobila, što će omogućiti istu autonomiju s manjim baterijama, a to bi trebalo da smanji cenu vozila.

Uprkos tome, na svetskoj sceni ne postoji ništa što bi ohrabrilo potvrdu Rowalovih izjava jer inflacija vrtoglavo raste, problemi sa snabdevanjem su svakodnevni, a sirovine su i dalje retke ili su u rukama monopolista. Verovatnije je da će cene električnih automobila stagnirati ili blago padati, a bezinaca i dizelaša rasti te će se onda možda izjednačiti.

(Kurir.rs / Revija HAK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track