HILJADU ZAŠTO, HILJADU ZATO: Nemate novca za nov automobil, a želite polovnjak što pre? Ovih 9 saveta za kupovinu su vaša BIBLIJA
Foto: Shutterstock

važni koraci

HILJADU ZAŠTO, HILJADU ZATO: Nemate novca za nov automobil, a želite polovnjak što pre? Ovih 9 saveta za kupovinu su vaša BIBLIJA

Auto -

Cene polovnih automobila skočile su od prošle godine, a iako se taj trend smirio, tržišni analitičari kažu da su cene još uvek veće nego pre pandemije korone i da će neko vreme verovatno takve ostati.

Razloga ima nekoliko. Ukratko, globalna nestašica mikročipova značila je da proizvođači automobila ne mogu izraditi nove automobile dovoljno brzo da zadovolje potražnju, a troškovi proizvodnje su porasli zbog zaostalih efekata pandemije i rastućih troškova za sirovine.

polovni automobili
foto: Shutterstock

Kupovina polovnog automobila zahtevan je i riskantan postupak. Ipak, mnogi trenutno nemaju izbora. Ili ne mogu da čekaju novi auto čiji rokovi isporuke ruše sve rekorde ili im je novi automobil jednostavno preskup. Jedini izlaz je tada kupovina polovnjaka, zbog čega je od najvažnije izglede za kupovinu lošeg primerka svesti na minimum.

Ovo je devet koraka koje biste trebali da realizujete prilikom kupovine polovnog automobila.

1. Sigurnosna oprema

Poslednjih godina sve veći broj novih automobila uključuje naprednu tehnologiju bezbednosti i pomoći vozaču kao opciju, ako ne i standardnu opremu. To znači da su polovni automobili lakše dostupni sa raznim sistemima, od automatskog kočenja u slučaju nužde (AEB) do prilagodljivog tempomata. Među tim sistemima, toplo preporučujemo AEB sa detekcijom pešaka i upozorenjem na mrtvi ugao.

Nemačka, Autoput, Retrovizor
foto: AP

2. Reputacija pouzdanosti

Suzite svoje polje na modele koji se ističu pouzdanošću, bilo u službenim istraživanjima, ili bilo po opštoj reputaciji. Ali zapamtite, svaki polovni automobil ima svoju istoriju korišćenja, a ponekad i zloupotrebe, tako da je uvek dobra ideja da svako polovno vozilo za koje ste zainteresovani pre kupovine pregleda stručna osoba.

3. Starost

Zbog trenutnog tržišta, automobili koji su stari samo godinu ili dve možda koštaju gotovo isto kao i kad su bili novi, zbog čega je preporuka potražiti automobile koji su stari 3 do 5 godina, ili možda čak i starije. Mnogi od njih imaju prvog vlasnika i verovatno su dobro održavani.

4. Uporedite ponude

Odredite budžet za kupovinu automobila. Pri tome je važno u obzir uzeti i mesečne i ukupne troškove, a ne samo cenu automobila. Budite sigurni da ćete nakon kupovine samog automobila morati da izdvojite nešto novca kako biste sve doveli u red. U većini slučajeva - uvek se nešto nađe.

ugovor, potpisivanje ugovora
foto: Shutterstock

5. Oprezno s produženim garancijama

Budite oprezni sa produženim garancijama. Takvi programi generalno nisu vredni novca: u proseku manje košta platiti popravke iz vlastitog džepa nego kupiti plan koji možda nikada nećete koristiti.

Ako ne možete kupiti polovni automobil koji je još uvek pokriven fabričkom garancijom, najbolje bi bilo da kupite model s dobrom istorijom pouzdanosti ili možda sertifikovano korišćeno vozilo, koje često dolazi sa nekom vrstom garancije.

6. Proverite istoriju automobila

Postoje kompanije koje će za malo novca ovaj važan korak učiniti za vas. Takve agencije mogu otkriti istoriju nesreća automobila i servisnu istoriju. Nećete platiti mnogo, a dobićete sve poznate informacije o vozilu za koje ste zainteresovani, koje možda ni sam vlasnik ne zna.

polovni automobili, automobili
foto: Shutterstock

7. Pregledajte automobil

Vizuelno pregledajte automobil po suvom, sunčanom danu kako biste bolje videli nesavršenosti i moguće probleme. Pogledajte i donji deo zbog eventualne rđe, curenja tečnosti ili drugih znakova koji pokazuju da nešto ne štima. Okrenite svako dugme i pritisnite svaki prekidač kako biste bili sigurni da sve radi kako treba. Ako osetite miris plesni, automobil je možda bio u poplavi ili možda negde curi, što može značiti neviđenu štetu od vode.

8. Probna vožnja

Pre nego što uopšte počnete voziti, proverite da li je automobil odgovarajuće veličine za vaše potrebe, jesu li sedišta udobna i da vas njegove kontrole neće izludeti. Tokom vožnje pogledajte u retrovizor kako biste videli dimi li iz auspuha (sve osim belog dima nije dobro). Nakon vožnje proverite ispod automobila curi li ulje, imajući na umu da će, ako je klima uređaj uključen, ispod automobila biti lokva čiste vode.

registracija vozila, automehaničar
foto: Shutter

9. Potražite pomoć stručnjaka

Ovaj savet je toliko važan da ga vredi ponoviti: ako možete, neka vam auto pregleda vaš mehaničar ili, ako ne poznajete nikoga ko se razume u mehaniku, bilo koja nepristrasna stručna osoba. Osim ako automobil nije pokriven garancijom ili servisnim ugovorom, svi problemi koje ima su vaši nakon što ga odvezete kući.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track