NEKOLIKO STOTINA EVRA MOŽE VAM SAČUVATI GLAVU: Ovo su 4 razloga zbog kojih bi zimske gume OBAVEZNO trebalo zameniti letnjim
Foto: Shutterstock

ne štedite na ovome

NEKOLIKO STOTINA EVRA MOŽE VAM SAČUVATI GLAVU: Ovo su 4 razloga zbog kojih bi zimske gume OBAVEZNO trebalo zameniti letnjim

Auto -

Zimske gume je moguće voziti i leti, ali praktikovati tako nešto višestruko je loše ne samo po vaš novčanik, nego i po bezbednost.

Ne postoje bez razloga pneumatici za različite vremenske uslove, što se odnosi i na zimske gume koje su pravljene za niže temperautre i drastično drugačije uslove na putu u odnosu na letnji period.

Sve one prednosti koje zimske gume imaju i moraju da zadovolje u zimskim mesecima, ne vrede prilikom vožnje leti, odnosno za toplije vreme, a ova četiri razloga su ključna zbog čega biste zimske gume trebali obavezno da zamenite letnjim kada za to dođe vreme.

guma, pneumatik
foto: Shutterstock

1. Sve što ste ikada pročitali o kvalitetu zimskih guma i o razlozima zbog kojih su neophodne u zimskim mesecima je tačno. Nažalost, to ne vredi u letnjim mesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Zimske gume su napravljene sa dubokim profilima od puno mekše i elastičnije smese od letnjih kako se u hladnim zimskim mesecima ne bi stvrdnule te kako bi i pri najnižim temperaturama dobro prianjale za podlogu čineći vožnju udobnom, i još važnije sigurnom.

Međutim, kada krenu visoke temperature u prolećnim i letnjim mesecima, svaki kilometar koji napravite sa zimskim gumama po vrućem asfaltu brzo ih troši i skraćuje njihov životni vek. Zimski pneumatici ne mogu pratiti temperaturnu razliku i zato je potrebno koristiti tvrđe i čvršće letnje pneumatike.

automobil, automobil u pokretu, Asfalt
foto: Profimedia

2. Prilagođavanje sezoni štiti životni vek guma vašeg automobila. Voziti sa prikladnim gumama u odgovarajućoj sezoni veliki je i sigurnosni faktor. Baš zato što su tvrđe i čvršće, letnje gume pružaju mnogo bolje uslove i sigurniju vožnju po vrućem asfaltu.

Brojna su istraživanja potvrdila da je put kočenja mnogo duži ako u letnjim mesecima vozite sa zimskim gumama. Puno je veća i mogućnost da u krivini izletite sa puta ili da se zabijete u drugi automobil i na mokrom i suvom asfaltu. Testiranja kažu da zimske gume imaju čak 40 odsto duži put kočenja od letnjih guma i oko 10 odsto lošije ponašanje u krivinama.

3. Zimski pneumatici u letnjim mesecima čine veći trošak. Zbog svog sastava materijala i prilikom zagrevanja podloge same gume se znatno troše. Međutim, isto tako morate da budete svesni da korišćenjem neprikladnih guma konstantno utičete na povećanu potrošnju goriva. Voziti sa gumama koje su primerene sezoni može vam doneti ogromnu uštedu po pitanju potrošnje goriva. Time dodatno utičete i na smanjenje zagađenja okoline.

02:31

Od 1. aprila preporučuje se zamena zimskih guma

4. Dugoročno najsigurnija i najisplativija opcija je imati dva seta guma - jedan za zimske i drugi za letnje mesece. Ako imate i dva seta felni, gume možete zameniti i kod kuće. Naravno pod uslovom da gume možete da prikladno uskladištite kako se ne bi oštetile i uništile prilikom stajanja. Ako vam je problem da uskladištite gume koje trenutno ne koristite, svaki bolji vulkanizer i servis automobila pruža uslugu "hotela za gume" u kom možete da odložite svoje gume do naredne sezone, pišu Vrele gume.

(Kurir.rs/ Vrele gume)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track