MIKROSAN ZA VOLANOM JEDAN OD GLAVNIH UZROKA TEŠKIH SAOBRAĆAJKI: Ako tokom vožnje imate ove simptome ODMAH ZAUSTAVITE AUTO!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

VELIKA OPASNOST

MIKROSAN ZA VOLANOM JEDAN OD GLAVNIH UZROKA TEŠKIH SAOBRAĆAJKI: Ako tokom vožnje imate ove simptome ODMAH ZAUSTAVITE AUTO!

Auto -

Mikrosan, koji karakterišu kratke epizode ​​nedostatka svesti, jedan je od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda u svetu. Mikrosan karakteriše trajanje između dve i četiri sekunde tokom kojih se vozač "isključuje", ne shvata šta se dešava i veruje da je u pitanju nedostatak koncentracije.

Prema studiji koju je sprovela NHTSA (Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima) Sjedinjenih Država, kada vozač vozi brzinom od 80 km/h i doživi mikrosan u trajanju od samo 3 sekunde, on tada vozi naslepo više od 50 metara.

teška saobraćajna nesreća, četvoro mrtvih, tragedija Nemačka, Nemačka
foto: Printscreen Bild.de

"Proizvođači električnih vozila preteruju – to nije realno"

Klimanje glavom, nehotično zatvaranje očiju i usporene reakcije su karakteristični simptomi koji prethode mikrosnu. Nedostatak odmora, posebno nakon intenzivnog radnog dana, dovodi do umora i pospanosti, a simptomi se pojačavaju i nakon obilnog ručka ili večere.

Prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na putevima, periodi između 10 i 12 sati uveče, 2 i 5 sati ujutru, kao i rano popodne između 2 i 4 sata posle podne su trenuci kada umorni organizam najlakše tone u san.

auto, automobil, spavanje za volanom, spavanje, volan
foto: Shutterstock, Ilustracija

Ako primetite simptome, najbolje je da se zaustavite na bezbednom mestu, napravite pauzu i unesete tečnost u organizam.

(Kurir.rs / B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track