ZAŠTO JE VAŽNO DODIRNUTI SPOLJAŠNJOST KOLA PRE SIPANJA BENZINA: Nije bezazlena stvar, a jedan pokret može da vam spasi život
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

obratite pažnju

ZAŠTO JE VAŽNO DODIRNUTI SPOLJAŠNJOST KOLA PRE SIPANJA BENZINA: Nije bezazlena stvar, a jedan pokret može da vam spasi život

Auto -

Pokret koji vozač napravi kada izađe iz automobila može da stvori statički elektricitet. A ako počnete da sipate gorivo nakon što izađete iz automobila, isti statički elektricitet može dovesti do opasne iskre.

Poslednje o čemu čovek razmišlja kada sipa gorivo u automobil je mogućnost eksplozije ili požara. Međutim, pokret koji napravite kada izađete iz automobila može stvoriti statički elektricitet, pogotovo zimi.

gorivo, cene goriva, benzin, dizel, točenje goriva, radnik na benzinskoj pumpi
foto: Zorana Jevtić

A ako po izlasku iz automobila počnete da sipate benzin, taj isti statički elektricitet na njemu može da dovede do iskre koja može da zapali isparenja goriva i automobil, piše 24sata.hr.

"Tada nastaje statičko pražnjenje iz vašeg tela prema metalnoj mlaznici creva za sipanje goriva, a kada se to dogodi, postoji potencijal za iskru", kaže Skot Bors, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

gorivo, cene goriva, Benzinska Pumpa, benzin, pumpa
foto: Zorana Jevtić

"Ta iskra je dovoljna da zapali benzinsku paru oko vrha mlaznice", objašnjava on za Reader's Digest.

PEI je primio izveštaje o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama izazvanih statičkim elektricitetom od sredine 1990-ih. Ali Bors kaže da verovatno postoji mnogo više slučajeva koji ostaju neprijavljeni.

Dok su manje varnice uobičajene, požari izazvani njima su ipak ređi.

gorivo, benzin, dizel, pumpa, benzinska pumpa
foto: Zorana Jevtić

"Kako možete izbeći požar na pumpi? Na sreću, postoji jednostavno rešenje. Prilikom izlaska iz vozila, uverite se da ste dodirnuli metalni deo vozila pre nego što dođete do rezervoara. Ovo će vas isprazniti od bilo kakvog električnog naboja koji ste možda generisali."

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

02:11

KO RECIKLIRA STAROG DIZELAŠA, DOBIJA 2.000 EVRA ZA KUPOVINU KOLA! Stamatović: Akcija počinje sledeće godine i važi za OVA VOZILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track