PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA LETO: Topli dani donose svoje izazove, ispoštujte ovih 15 stavki da IZBEGNETE PROBLEME I OSVEŽITE VOZILO
Foto: Shutterstock

korisno

PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA LETO: Topli dani donose svoje izazove, ispoštujte ovih 15 stavki da IZBEGNETE PROBLEME I OSVEŽITE VOZILO

Auto -

Svako godišnje doba nosi određene izazove i probleme sa kojima se suočava svaki vlasnik automobila. Vozilo u svakom slučaju ne bi trebalo zapostavljati ni leti ni zimi već je potrebno malo zavrnuti rukave kako bi vaš ljubimac na četiri točka bio adekvatno pripremljen za vremenske uslove koji ga očekuju, a znamo da promene mogu biti ekstremne.

Iako je prošla zima bila blaga i bez mnogo snega ništa ne treba prepuštati slučaju. Uz ovih 15 saveta vaš automobil će biti osvežen posle zime i adekvatno pripremiti za tople dane.

1) Operite automobil odozdo

Nije bačeno mnogo soli na puteve ove sezone, ali to ne znači da ne treba oprati donju stranu automobila. To može da se izvede iz kanala, uz pomoć dizalice ili na neki drugi način. Uglavnom, korisno je isprati svu tu "zimsku" nečistoću, naročito ako ste bili u predelima gde je bilo snega i leda i soli.

pranje automobila
foto: Profimedia

2) Operite automobil spolja

Automobil možete da operete u auto perionici, a možete i sami. Ne zalećite se u auto perionicu sa najpovoljnijom cenom, da ne biste posle morali da uklanjate razne ogrebotine poliranjem. Naravno, jeftina usluga ne podrazumeva obavezno nekvalitetnu uslugu - samo vas upozoravamo da budete pažljivi i ne dozvolite svakome da trlja krpom po laku vašeg vozila.

3) Operite automobil iznutra

Deluje nepotrebno osim ukoliko ne vidite naslage nečistoće - verujte, ako vozite decu u autu, sigurno vam je potrebno čišćenje unutrašnjosti.

4) Operite točkove

So i ostale nečistoće ne prijaju felnama, bez obzira da li su čelične ili od lake legure (alu felne). Stoga ih dobro operite, a u prodavnicama možete naći specijalna sredstva za čišćenje i zaštitu. Ukoliko je tokom zime došlo do oštećenja, preporučljivo je što pre ih sanirati, kako se oštećenja ne bi širila.

sneg, guma, gume, voznja auta po snegu, auto
foto: Shutterstock

5) Operite stakla iznutra

Prilikom pranja automobila spolja, opraćete i stakla. Međutim, mnogi zaborave pranje iznutra. Zimi nam se stakla magle, pa ih brišemo raznim krpama, koje često nisu baš čiste, a neretko u žurbi uklonimo kondenzaciju rukom, ostavljajući pritom neprimetan trag masnoće.

Ni pušenje u automobilu nije zanemarljiv faktor - čestice dima se lepe na staklo, vremenom stvarajući finu, lepljivu masu. Stoga treba temeljno i pažljivo oprati stakla iznutra, pošto ćemo tako mnogo bolje videti kada naiđemo na maglu, auto sa zaslepljujućim svetlima, itd.

6) Zamenite patosnice

Izbacite zimske i ubacite letnje patosnice. Naravno, ukoliko zbog posla ili mesta stanovanja često unosite blato ili pesak na cipelama ili patikama, možda je dobra ideja da ih i dalje ostavite.

7) Operite pod

Čak i ukoliko ste imali zimske patosnice, nešto vode ili blata je sigurno stiglo do materijala kojim je pokriven pod. Ipak, za ovu "intervenciju" najbolje je sačekati sunčano vreme kako bi se sve što brže osušilo i još važnije, da bi se potpuno osušilo.

Napravite penu, istrljajte pod, obrišite vlažnom krpom i ostavite da se osuši. Naravno, pre toga je korisno da se usisivačem ukloni što više nečistoća.

00:47

KAKO DA PRAVILNO SERVISIRATE VOZILO PRED PUT!

8) Pranje motora?

Pranje motora se generalno ne preporučuje, naročito kod novih automobila, sa obiljem elektronike ispod haube. Ipak, ukoliko smatrate da je potrebno, budite veoma pažljivi.

Ovaj zadatak poverite auto perionici samo ako ste potpuno sigurni da zaposleni imaju dovoljno znanja i iskustva - u suprotnom može doći do raznih problema.

Zato je možda bolje da pranje obavite sami, uz pomoć nekog od posebnih sredstava za odmašćivanje motora. Prethodno se dobro upoznajte sa procedurom i zaštitite sve osetljive komponente. Posvetite ovome dovoljno vremena, radite segment po segment i budite strpljivi.

Brzopletost i nepažnja mogu da dovedu do problema za čije će rešavanja biti potrebno mnogo vremena i novca.

gume, vulkanizer
foto: Shutterstock

9) Zamena guma

Odavno je prošlo vreme da se vratimo na letnje gume, ali i dalje postoje vozači koji se vode logikom da će ostvariti značajnu uštedu ako cele godine voze na pravim zimskim gumama - dakle, ne na onima koje imaju samo M+S oznaku, već imaju i pahuljicu. Smatraju da zbog male godišnje kilometraže, kao i vožnje skoro samo u gradskim uslovima niskim brzinama, jednostavno nema razloga da troše novac na kupovinu dva seta guma i zamenu dva puta godišnje.

Takvim vozačima savetujemo da je onda bolje da kupe All-Season gume, tj. gume za sve sezone. Izbor je prilično širok, cene nisu visoke kao nekada, karakteristike su im sve bolje i zimi i leti... Korišćenje zimskih guma leti jednostavno ima toliko mana, da se ta „štednja" teško isplati.

Pošto su zimske gume napravljene od mekše smeše i imaju drugačiju šaru, pri visokim temperaturama one se brže troše, povećavaju potrošnju goriva, produžavaju put kočenja i imaju slabije držanje i time direktno utiču na bezbednost.

10) Proverite otvore za odvod vode

Proverite sve otvore za odvod vode - ako su zapušeni, očistite ih. Njihova uloga je veoma važna. Ukoliko su zapušeni, prilikom ozbiljnijih kiša voda može da prodre na neka meste gde definitivno ne bi smela da se nađe.

klima uređaj, Automobilbil, Vrućine
foto: Profimedia

11) Zamenite filtere vazduha i kabine

Zimi ne bi trebalo da bude toliko prašine kao leti, ali je definitivno ima, bez obzira na temperaturu. Naravno, sneg i kiša definitivno pomažu da se prašina "prikuje" za tlo ili asflat. Međutim, vazduh je zimi mnogo više zagađen zbog grejanja, što podrazumeva čestice čađi i razne druge stvari.

Stoga je preporučljivo zameniti filtere vazduha i filter kabine/klime, čak i ukoliko im nije vreme za zamenu. Generalna preporuka je da se ovi filteri menjaju jednom godišnje, mada i to zavisi od uslova vožnje i pređene kilometraže, tako da uzmite i to u obzir.

Uostalom, proverite cene filtera za vaš auto, uzmite u obzir da ovi filteri pomažu da vi udišete manje štetnih materija i da pomažu vašem motoru, pa uporedite troškove njihove zamene sa nekim drugim troškovima.

12) Proverite akumulator

Ako je akumulator preživeo zimu, neće mu ništa biti ni tokom leta, zar ne? U stvari, to je uobičajena zabluda, pošto akumulator strada i pri visokim temperaturama, samo što leti mnogo lakše startuje motor, pa se taj problem ni ne primeti.

Problem uglavnom nastaje kada padnu temperature na jesen. Onda krivimo niske temperature, iako je trebalo na vreme da proverimo u kakvom je stanju akumulator.

Stoga savetujemo da proverite i po potrebi očistite kleme, a ne bi bilo loše da u nekom servisu obavite malo detaljniju proveru akumulatora - ne samo napon.

Zima može da ostavi ozbiljne posledice po akumulator - činjenica da na proleće radi bez problema ne znači da vas neće izdati prvih dana sledeće jeseni/zime. Malo truda i novca može da vas poštedi kupovine novog akumulatora.

motorno ulje, motor, auto
foto: Shutterstock

13) Zamena motornog ulja

Zima je veliko iskušenje i za motorno ulje; kondenzacija unutar motora, (veoma) hladni startovi, sporije dostizanje radne temperature, mnogo vožnje sa "hladnim" motorom... Ukoliko vam finansije to dozvoljavaju i zaista želite da brinete o svom automobilu, zamenite motorno ulje i pre planiranog termina.

14) Voskirajte automobil

Voskiranje je veoma korisno, pošto štiti lak od svih spoljnih uticaja, uključujući sunce, smog, ptičji izmet, "sok" sa drveća i slično. Pritom donekle čini automobil i vizuelno "svežijim". Savetovali smo voskiranje pred zimu, a savetujemo ga i nakon zime. Voskiranje možete da uradite sami, ukoliko imate dovoljno vremena i volje.

15) Proverite i zamenite metlice brisača

Zimi se pred brisače stavlja zaista zahtevan zadatak. Stoga ih proverite, a ukoliko postoje vidljiva oštećenja ili ostavljaju nedovoljno očišćene trake na vetrobranu, vreme je za zamenu.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track