EVO KAKO ĆE VAM GUMA NAJAVITI DA JE PRED PUCANJEM: Osluškujte svoj automobil i spasite živu glavu, a evo kad je vreme za menjanje
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

EVO KAKO ĆE VAM GUMA NAJAVITI DA JE PRED PUCANJEM: Osluškujte svoj automobil i spasite živu glavu, a evo kad je vreme za menjanje

Auto -

Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina. Prenizak pritisak vazduha u gumama je obično najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje.

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu da oštete gumu i postepeno da je izduvaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.

gume, vulkanizer
foto: Shutterstock

Kako možete primetiti oštećenje gume?

Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 odsto. Tada vožnja više nije bezbedna. Pre velikog praska obično postoje neki znakovi, koji najavljuju pucanje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se.

Gume, Automobilske Gume, Našminkane, Polovne
foto: Youtube Printscreen

Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na mestu gde je to najbezbednije. Nemojte naglo da kočite – to može da izazove proklizavanje zadnjeg dela.

(Kurir.rs/ Srbijadanas)

Bonus video:

02:44

BEOGRAD UBEDLJIVO NAJZAGAĐENIJI U EVROPI! Zagorac: Život u zdravoj sredini je ustavno pravo LJUDI LOŽE GUME I CIPELE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track