ŠTA SE DEŠAVA AKO GROM UDARI U AUTOMOBIL? Pridržavajte se ovih jednostavnih pravila i bićete sigurni, a ovo je ključna stvar
Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook

oprezno

ŠTA SE DEŠAVA AKO GROM UDARI U AUTOMOBIL? Pridržavajte se ovih jednostavnih pravila i bićete sigurni, a ovo je ključna stvar

Auto -

Šta se događa u slučaju udara groma u vozilo? Elektricitet se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradejevog kaveza).

nevreme
foto: Printscreen/Facebook

Vozač i putnici su sigurni, ali neki prethodni slučajevi pokazuju da će vrlo verovatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može izazvati i korodiranje lima, odnosno pucanje boje.

grom
foto: Printscreen/MailOnline

Šta možete učiniti kao vozač i putnici? Kada se nađete usred oluje ne dirajte metalne delove automobila ili unutrašnji deo okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu.

grom, udar groma, udar groma u automobil
foto: Maximilian Pawlikowsky / Alamy / Alamy / Profimedia

U slučaju udara groma preporučuje se da parkirate vozilo sa strane, isključite motor i neko vreme izbegavate dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a takođe i radija, odnosno infotejmenta. Posledica po vaše zdravlje ne bi trebalo da bude.

nevreme
foto: Printscreen/Instagram

Takođe, ako imate kabriolet, navucite krov i to bi trebalo biti dovoljno, odnosno automobil će biti zaštićen po principu Faradejevog kaveza.

(Kurir.rs/HAK revija)

Bonus video:

00:28

Nevreme na autoputu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track