ZAŠTO PONEKAD OSEĆAMO MUČNINU TOKOM VOŽNJE? Ovo je jako neprijatan osećaj, a ove jednostavne savete olakšaćete sebi putovanje!
Foto: Profimedia

evo o čemu se radi

ZAŠTO PONEKAD OSEĆAMO MUČNINU TOKOM VOŽNJE? Ovo je jako neprijatan osećaj, a ove jednostavne savete olakšaćete sebi putovanje!

Auto -

Nekoliko oštrih krivina i mnogi putnici u automobilima će se požaliti na mučninu, pogotovo oni na zadnjem sedištu. Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – pokreti tela i sile koje deluju na telo nisu sinhronizovane s onim što vidite.

Pogled putnika uglavnom je usmeren van automobila, s leve ili desne strane i ne prati dinamiku krivina, odnosno mi kao putnici na zadnjem sedištu uglavnom gledamo bočno, a ne kroz šoferšajbnu, piše Revija Hak.

Hangar, automobil, auto
foto: Profimedia

Uglavnom, oči i vestibularni aparat primaju protvrečne informacije o položaju tela u prostoru. Na primer, na zadnjem sedištu automobila deca vide u naslon za glavu prednjeg sedišta i stabilan horizont ispred njega, ali istovremeno centar za ravnotežu dobija signal da se telo kreće. Zbog ove neskladnosti između čula javlja se mučnina.

Deca uzrasta od 6 do 12 godina su osetljivija nego odrasli, ali i odraslima je ponekad muka tokom vožnje. Kako biste izbegli mučninu, jedino rešenje je da vozači uspore u krivinama kolikog god je to moguće, a putnici na zadnjem sedišu se potrude da više gledaju kroz šoferšajbnu, a manje kroz bočna stakla.

(Kurir.rs/SrbijaDanas)

Bonus video:

02:58

POZNATI BIZNISMEN NASRNUO NA VERENICU I MALTRETIRAO JE! Novinarka Kurira: Ucenila partnera i ovajdila se za auto od 40.000 EVRA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track