OPASNO JE OSTAVITI DECU ILI KUĆNE LJUBIMCE U VOZILU NA SUNCU: Posle 60 minuta od 20, temperatura se penje na čak 46 stepeni
Foto: Profimedia

ne igrajte se životima

OPASNO JE OSTAVITI DECU ILI KUĆNE LJUBIMCE U VOZILU NA SUNCU: Posle 60 minuta od 20, temperatura se penje na čak 46 stepeni

Auto -

Mnogi ljudi se kockaju sa životima dece ili kućnih ljubimaca. Tokom letnjih vrućina smatraju da je bezbedno otići na nekoliko minuta u prodavnicu ili apoteku i ostaviti decu ili životinje u kolima.

Ponekad se taj boravak produži, a da toga nismo ni svesni. Za to vreme dete ili kućni ljubimac čekaju u zagrejanoj kabini, što može da bude izuzetno opasno.

deca, automobil
foto: Profimedia

Proizvođač automobila Ford izmerio je temperature unutra i dokazao da je i najkraće ostavljanje dece ili životinja u vozilima na suncu fatalna greška.

Vozilo brzo postaje opasna rerna. Čak i uz spoljašnju temperaturu od blagih 20 stepeni, unutrašnjost se posle sat vremena zagrejala na 46 stepeni.

Na 30 stepeni usred leta, posle 60 minuta temperatura u unutrašnjosti je već 56 stepeni, pokazuje tabela zasnovana na stručnim proračunima.

Dete, Automobil
foto: Shutterstock

Već nakon kratkog vremena, ove temperature mogu biti smrtonosne za decu i životinje.

Psi su posebno osetljivi na toplotu. Na 40 stepeni, već posle 15 minuta, dobijaju ozbiljne probleme sa cirkulacijom. Čak i širom otvoren prozor će ih teško ohladiti.

Vozači stoga ne bi smeli da ostavljaju živa bića sama u vozilu leti kada je automobil parkiran na suncu.

(Kurir.rs/b92)

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track