STAPANJE: Mercedes predstavio novi model pod nazivom CLE, koji menja C i E klasu kupe i kabriolet
Foto: Mercedes

novitet

STAPANJE: Mercedes predstavio novi model pod nazivom CLE, koji menja C i E klasu kupe i kabriolet

Auto -

Vizuelno, CLE deli mnogo sa aktuelnom limuzinom C klase, ali je silueta znatno elegantnija i agresivnija zahvaljujući istaknutim bokovima i ajkulastom prednjem delu

Nova zvezda je rođena! Lepotica je ponela oznaku CLE, a kako su ranije najavili iz Mercedesa, potpuno novi model će zameniti C i E klasu u kupe i kabriolet izvedbama.

Novi CLE kabriolet je dobio meki sklopivi krov, koji je elegantniji, kompaktniji i lakši od sklopivog tvrdog krova, koji je ranije forsiran na pojedinim „Mercedesovim“ modelima.

Zlatna sredina

Što se tiče veličine, CLE je negde između C i E klase, iako nešto bliže E klasi. Međuosovinsko rastojanje od 2.865 milimetara je duže nego kod njegovih rivala, BMW serije 4 i Audija A5.

U poređenju sa starim kupeom C klase, CLE nudi 72 milimetra više prostora za kolena pozadi, dok je zapremina prtljažnika 420 litara.

Sve u svemu, CLE je dugačak 4.850 milimetara, širok 1.860, visok 1.428 i ima točkove od 18 do 20 inča.

Mercedes
foto: Mercedes

Vizuelno, CLE deli mnogo sa aktuelnom limuzinom C klase, ali je silueta znatno elegantnija i agresivnija zahvaljujući istaknutim bokovima i ajkulastom prednjem delu.

U unutrašnjosti se ističu centralno postavljena digitalna instrument tabla od 12,3 inča, osetljiva na dodir, koja je svojevrsni komandni centar, a umesto klasičinih satova, tu su digitalni instrumenti na ekranu od 11,9 inča, postavljeni ispred vozača.

Mercedes
foto: Mercedes

Kao i najnovija E klasa, CLE je dobio „Mercedesov“ najnoviji MBUX info-zabavni sistem i arhitekturu, koji vam omogućava da održavate Vebeks ili Zum konferencijske pozive, gledate Tiktok video-zapise, pa čak i igrate Engri brds.

Vrhunski komfor

Ekskluzivna sedišta

Enterijer CLE modela je skoro identičan kao u aktuelnoj C klasi, ali su sedišta u potpunosti drugačija i razvijena specijalno za novu klasu. Ergonomski savršeno oblikovana, prednja sedišta imaju integrisan elektronski podesiv naslon za glavu, ali i po dva zvučnika u nivou glave, u sklopu vrhunskog Burmester premijum audio-sistema.

AMG paket

Što se motora tiče, verzija CLE 450 ima trolitarski benzinski šestocilindraš sa 381 konjskom snagom i 500 Nm. Ova verzija od 0 do 100 km/h stiže za svega 4,4 sekunde, uz pogon na sva četiri točka 4Matic.

Mercedes
foto: Mercedes

Tu su i tri četvorocilindraša (svi „blagi“ hibridi), i to CLE 200 sa 204 KS i izborom između zadnjeg i pogona na sva četiri točka, zatim CLE 300 sa 258 KS (samo sa 4Matic opcijom), kao i dizelaš CLE 220d sa 197 „konja“ i zadnjim pogonom. Najavljene su i moćne AMG verzije, poput AMG CLE 53 modela, koje će na tržište doći nešto kasnije, a kupcima su već na raspolaganju AMG paketi opreme za nešto sportskiji osećaj u vožnji. Novitet je inače dobio devetostepeni 9G-Tronic automatski menjač u celom opsegu.

Mercedes
foto: Mercedes

Novi CLE će se na evropskom tržištu pojaviti u novembru ove godine, po ceni od oko 57.000 evra za baznu verziju u Nemačkoj.

A. Bečić

Bonus video:

00:05

Pčele nagrnule na automobil u Mirijevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track