REVOLUCIJA SA DALEKOG ISTOKA: Da li će uskoro biti moguće napuniti bateriju električnog automobila ZA SAMO ŠEST MINUTA?!
Foto: Shutterstock

inovativna vrsta

REVOLUCIJA SA DALEKOG ISTOKA: Da li će uskoro biti moguće napuniti bateriju električnog automobila ZA SAMO ŠEST MINUTA?!

Auto -

Otkriće iz Južne Koreje moglo bi da izazove pravu revoluciju među vozilima na električni pogon. Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Pohang, predvođeni profesorom Jin Yuanpeijem, napravili su ogroman iskorak kada su u pitanju baterije.

Otkriće je toliko relevantno da bi moglo u potpunosti promeniti industriju električne mobilnosti i skladištenje energije. Istovremeno predstavlja važan korak u naporima Južne Koreje da ponovo preuzme vodstvo u industriji baterija i postavi novi standard na globalnom nivou.

Konkretno, korejski naučnici su razvili inovativnu vrstu baterije koja koristi anodu izrađenu od manganskih feritnih nanoploča, materijala za koji se pokazalo da značajno poboljšava kapacitet ćelija i brzinu punjenja.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Tim istraživača uspeo je da sastavi te nanoploče od manganskog ferita pomoću nove metode automatskog mešanja. Ovaj pristup je omogućio povećanje korisne površine materijala, premašivši tako njegov teorijski kapacitet za više od 50 procenata.

Na temelju početnog testiranja, te se baterije mogu napuniti za približno 6 minuta u električnom automobilu.

Nešto što bi, ako se ostvari u budućnosti, značilo rušenje glavne prepreke za skeptike stvarne korisnosti električnog automobila kao vozila za prvu upotrebu. Još jedan od najistaknutijih aspekata ovog razvoja je mogućnost postizanja dužeg veka trajanja baterija.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Osim toga, ova tehnologija zahteva manji postotak litijuma, što je prednost u pogledu troškova. Ako se ovaj patent komercijalizuje, mogao bi postaviti novi standard u međunarodnoj areni zbog značajnih poboljšanja kapaciteta i vremena punjenja koje nudi.

Ovo istraživanje podržali su Nacionalna istraživačka fondacija Koreje i Ministarstvo nauke, tehnologije i komunikacija. Korejske vlasti su u poslednje vreme intenzivirale svoju podršku industriji baterija, s ciljem povratka nekadašnje vodeće pozicije u ovom strateškom sektoru.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track