ZAŠTITNI PRSLUK PRVO GLAVU, A ONDA I DŽEP ČUVA: U kojim državama morate OBAVEZNO da ga imate u auto opremi?
Foto: Shutterstock

da, da tako stvari stoje

ZAŠTITNI PRSLUK PRVO GLAVU, A ONDA I DŽEP ČUVA: U kojim državama morate OBAVEZNO da ga imate u auto opremi?

Auto -

U kojim zemljama je zaštitni prsluk obavezan? Saobraćajni zakoni u Belgiji, Bugarskoj, Finskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Luksemburgu, Crnoj Gori, Austriji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj propisuju obaveznu upotrebu zaštitnog prsluka, odnosno deo je opreme.

U ovim zemljama zaštitni prsluk je obavezan za domaće vozače kao i za strance sa vozilima stranih registracija.

Reflektujući prsluk mora imati evropsku oznaku EN471, a prsluk mora biti narandžaste ili žute boje. Sa njim ste pri izlasku iz vozila vidljiviji i samim tim bezbedniji. U isto vreme izbegavate da platite kaznu (za to što nemate prsluk).

Donosimo vam još nekoliko primera, koje je dobro znati.

auto, Prsluk
foto: Shutterstock

Italija

U Italiji je reflektujući prsluk obavezan za sve vozače motornih vozila (motociklistima nije potreban) svaki put kada izađu iz vozila na autoput ili na puteve van sela. Moraju ga imati sva lica koja moraju da izađu iz vozila u slučaju kvara ili nezgode. Kazne za nekorišćenje prsluka kreću se od 33 do 137 evra.

Španija

U Španiji je reflektujući prsluk obavezan za sve vozače motornih vozila (motociklistima nije potreban) svaki put kada izađu iz vozila na autoputu ili na putevima van gradova. Kazna za nekorišćenje prsluka je do 91 EUR.

Hrvatska

U Hrvatskoj je reflektirajući prsluk obavezan deo opreme motornih vozila ili motocikala i vozači ga moraju nositi svaki put kada izađu iz vozila na autoput ili put van naselja.

Austrija

U Austriji je prsluk obavezan deo opreme putničkih vozila (motociklistima nije potreban) i mora se nositi svaki put kada napustite vozilo na autoputu ili putu van naselja. Kazne za nekorišćenje su od 14 do 36 evra.

Slovačka

U Slovačkoj je od 1. novembra 2006. godine na snazi novi zakon koji obavezuje vozače svih motornih vozila da prilikom napuštanja vozila zbog kvara ili saobraćajne nezgode na putevima van sela koriste reflektujući prsluk. Kazna za nepoštovanje ovog propisa je od 50 do 150 evra.

auto, Prsluk
foto: Shutterstock

Portugal

U Portugalu se obavezna upotreba reflektujućeg prsluka odnosi samo na vozače vozila registrovanih u Portugalu, pa nije obavezna za strance u toj zemlji. Naravno, preporučujemo korišćenje prsluka iz bezbednosnih razloga.

Češka

U Češkoj je reflektujući prsluk obavezan samo za vozače kamiona (na putevima van sela).

Srbija

Upotreba prsluka je obavezna.

Norveška

Samo norveški državljani moraju imati prsluk.

(Kurir.rs/Revija HAK)

Bonus video:

01:26

GAGA I MILENA NISU IMALI SAMO 1 KUĆU NA MORU! Od Rosa do skrivenog sela u zalivu sa 45 meštana! Ovde su provodili poslednja leta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track