RENO I NISAN PRAVE NOV SAVEZ: Dva giganta spremaju RADIKALNE korake, jedna tačka je KLJUČNA za nastavak saradnje
Foto: Printscreen usa.nissannews.com

napeti pregovori

RENO I NISAN PRAVE NOV SAVEZ: Dva giganta spremaju RADIKALNE korake, jedna tačka je KLJUČNA za nastavak saradnje

Auto -

Japanski Nisan i francuski Reno, koji sarađuju još od 1999. godine, navodno su postigli dogovor o restrukturiranoj alijansi i uskoro bismo mogli dobiti i zvanično saopštenje o detaljima nastavka saradnje.

Pregovori između dva proizvođača vozila trajali su duže vreme. U februaru je najavljen okvir za novi savez prema kojem bi Nisan trebao da preuzme do 15 odsto udela u Renoovoj kompaniji za električna vozila Ampere, dok bi Reno trebao da smanji svoj udeo od 43 procenta u Nisanu.

Nakon te najave navodno su neki visoki rukovodioci i direktori Nisana osporili odredbe sporazuma i tražili su njegovu izmenu.

Alpine
foto: Printscreen renaultgroup.com

Rojters saznaje da se u pregovorima nakon februara smanjilo ulaganje Nisana u Ampere. Umesto 15 odsto udela Nisan će imati udeo koji bi mogao biti manji od 10 odsto.

Kako se navodi, sve zavisi od vrednosti kompanije Ampere kada izađe na berzu, a stručnjaci njenu vrednost procenjuju na 10 milijardi evra.

Reno posebno želi da privuće što više investitora u Ampere. I japanski Micubiši je izrazio interesovanje za preuzimanje malog udela u ovoj kompaniji, a proizvođač poluprovodnika Qualcomm potvrdio je da će i on ulagati.

Nisan Kaškai
foto: Nissan

Mešutim, bivši šef Nisana i Renoa, kontroverzni Carlos Ghosn, rekao je medijima da najnoviji sporazum između dve kompanije sugeriše da među njima još uvek postoji veliko nepoverenje.

- Poslednjim sporazumom se pokušava ići na mini savez s vrlo smanjenim opsegom saradnje. Još uvek postoji veliko nepoverenje između dve organizacije, upravo je takva situacija - rekao je Ghosn.

Nikakve službene potvrde o dogovoru oko alijanse još nema, a iz Nisana su nedavno kratko saopštili da su pregovori u toku.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track