ILI SU LUDI ILI GENIJALNI, TREĆEG NEMA! Evo kako su u jednom selu rešili da se "obračunaju" sa ljudima koji voze kao sumanuti FOTO
Foto: Printscreen/Facebook

haos!

ILI SU LUDI ILI GENIJALNI, TREĆEG NEMA! Evo kako su u jednom selu rešili da se "obračunaju" sa ljudima koji voze kao sumanuti FOTO

Auto -

Bone (Bauné) je selo u Francuskoj za koje verovatno niste čuli, a sada ćete ga možda zapamtiti. Ovo mesto nalazi se na delu regionalnog puta i kroz njega prolazi 2300 vozila dnevno.

Nije mnogo, ali za jedno malo selo - jeste! Navodno su i brzine vozila bile mnogo veće od ograničenja. Zbog toga su u pomoć uskočili stručnjaci za saobraćaj i dosetili se jedinstvene horizontalne signalizacije.

Ideja je - što više linija, to bolje! Ima tu raznih linija, ravnih, vijugavih, isprekidanih… One se prepliću pa je ključno pitanje: Kako voziti po ovakvom putu?

Bone, selo Bone, saobraćajna signalizacija
foto: Printscreen/Facebook

Međutim, iza svega ovog stoji jedna ideja - cilj je maksimalno usporiti saobraćaj na raskršću, odnosno odgovorni su pokušali da stvore vizuelni "haos" koji će podstaknuti vozače da uspore. Prvi rezultati pokazuju da su se brzine automobila na ovom delu puta radikalno smanjile.

Neki kritičari, sa druge strane, zameraju vlastima što su putevi iscrtani punim linijama, a preko njih se ne bi trebalo da se vozi. Sada vozači moraju da pređu preko njih… Kako god, ovo je doista neverovatno saobraćajno rešenje.

(Kurir.rs/Revija HAK)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track