NAGLO KOČENJE, NALETANJE, POVREDE, OŠTEĆENJE STVARI... Svaki putnik u javnom prevozu je osiguran, A EVO ŠTA JE SA NAKNADOM ŠTETE
Foto: Zorana Jevtić

zakon je jasan

NAGLO KOČENJE, NALETANJE, POVREDE, OŠTEĆENJE STVARI... Svaki putnik u javnom prevozu je osiguran, A EVO ŠTA JE SA NAKNADOM ŠTETE

Auto -

Mnogi putnici dožive neku vrstu neprijatnosti tokom vožnje u javnom prevozu, bilo da je to naglo kočenje, sudar, otkazivanje kočnica... Nažalost, mnogi tada zadobiju lakše ili teže povrede, kao i oštećenje stvari, a dešavaju se i fatalni ishodi.

Da li putnici ili porodica (ako je reč o smrtnom ishodu) mogu zatražiti naknadu štete?

Prema Zakonu o obaveznom osiguranju i saobraćaju, svaki putnik u javnom prevozu mora da bude osiguran - u autobusima, vozovima, avionima, putničkim brodovima, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za RTS.

- Putnik ima prava da potražuje naknadu u slučaju nastanka invaliditeta ili sprečenosti za rad. Ako je došlo do smrtnog ishoda, porodica ima pravo da traži naknadu za njenog člana - objašnjava Okanović u razgovoru za "Beogradsku hroniku".

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Ana Pauković

Prema njegovim rečima, svaki putnik ima pravo da zahteva od onog ko je izazvao saobraćajnu nezgodu naknadu štete za pretrpljene bolove, strah, takozvano umanjenje životne aktivnosti.

- Putnik ima pravo na naknadu štete ne samo ako je u vozilu javnog prevoza, već i kada mu prilazi i napušta ga - ističe Okanović.

Šta kad vozač naglo zakoči?

Okanović navodi i da putnik ima pravo da zahteva nakanadu štete zbog lakših ili težih povreda, pa i oštećenja stvari kad vozač javnog prevoza naglo zakoči.

GSP, autobus, sudar, Saobračjna Nesreća
foto: Marina Lopičić

Ističe i da snimak sa kamera u prevozu ili sa privatnog objekta može da bude validan dokaz na sudu i za utvrđivanje krivice u slučaju nezgoda, ali da je važno da se na njemu jasno vidi sporna situacija, ističući da je u praksi bilo sličnih situacija.

- Autobus "Niš ekspresa" je pre nekoliko godina započeo prelazak pružnog prelaza, koji nije bio obezbeđen branicima. Došlo je do naletanja voza na autobus i poginulo je osam putnika "Niš ekspresa". Prema dostupnim snimcima sa nadzornih kamera, vozač autobusa nije pogledao ni levo, niti desno da li nailazi voz prilikom prelaska - navodi Damir Okanović za RTS, a prenosi B92.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja