Najnovije vesti

EVO KAKO UŠTEDETI GORIVO U VOŽNJI: Nemačka organizacija dala nekoliko saveta, a evo šta dodatno POVEĆAVA potrošnju
Foto: Zorana Jevtić

evo par saveta

EVO KAKO UŠTEDETI GORIVO U VOŽNJI: Nemačka organizacija dala nekoliko saveta, a evo šta dodatno POVEĆAVA potrošnju

Auto -

Nemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi sertifikovanjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih saveta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.

Kako biste uštedeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Takođe, mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete da budete u četvrtoj brzini, a zavisno o prenosnim odnosima u menjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj.

auto škola, automobili, automobil, vožnja
foto: Printscreen/Facebook/novi početak

Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali s ručnim menjačima vi ćete morati da izaberete.

Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka da stiskate papučicu gasa i zatim snažno kočite, prenosi Revija HAK.

semafor, 0133222128
foto: Profimedia

Na autoputu nemojte da vozite brže od 130 km/h. Neretko je zbog prirode saobraćajua, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

profimedia-0308743775, Crna gora, autoput
foto: Profimedia

Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju, 0.2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

01:04

OVO JE POGONSKO GORIVO ZA OLUJE TOKOM LETA! Klimatske promene loše utiču i na zdrave, stručnjaci: Ovo je najbolje za SPARNE DANE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track