EVO KAKO KLIMA-UREĐAJ MOŽE POSTATI JOŠ EFIKASNIJI: Vrelo je u kabini, a želite je što brže rashladiti, URADITE OVO
Foto: Opel

savet

EVO KAKO KLIMA-UREĐAJ MOŽE POSTATI JOŠ EFIKASNIJI: Vrelo je u kabini, a želite je što brže rashladiti, URADITE OVO

Auto -

Vrući dani ponovo su pred nama, pa je potrebno da uključujemo klima-uređaj u vozilima. Ipak, pri upotrebi klime često ćemo pogrešiti. Nisu to greške zbog kojih će se nešto pokvariti, ali možete uvek biti mnogo efikasniji.

Mnogi rashladni sistemi trpe zbog nekvalitetnog održavanja pa je kod nekih marki automobila potrebno zameniti filter klime već nakon 15.000 kilometara. Tako će klima efikasnije raditi, a sprečićete i širenje plesni i bakterija.

Prilokom ulasaka u automobil bolje je otvoriti vrata i prozore pre nego što uključite klima-uređaj. Ovim jednostavnim postupkom temperatura se već može značajno smanjiti. Nakon što se automobil provetri, možete ući, zatvoriti vrata i prozore i uključiti klima-uređaj.

Ford, ford ecosport, test ford ecosport, ford ecosport active, ford ekosport, vozili smo ford ekosport, auto test
foto: Kurir

Da bi se postigla ravnomerna raspodela protoka vazduha, otvori klime trebaju biti usmereni prema gore, a ne prema licima putnika. Još je bolje uključiti otvore koji idu uz vetrobransko staklo. Ovim jednostavnim postupkom hladan vazduh kvalitetnije struji kroz unutrašnjost automobila (toplina se penje).

Neposredno nakon ulaska u automobil, može biti korisno uključiti unutrašnju recirkulaciju na nekoliko minuta jer će to još brže hladiti unutrašnjost. Nakon par minuta uključite dovod spoljašnjeg vazduha. To će omogućiti sistemu da ravnomernije i efikasnije rasporedi protok vazduha.

U nekim predelima i leti može biti prilično prohladno jutro. Međutim, često je pametno odmah uključiti klima-uređaj. To sprečava zamagljivanje prozora kad spoljašnja temperatura počne lagano rasti.

(Kurir.rs/ Revija HAK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track