7 STVARI KOJE NIKAKO NE TREBA DA DRŽITE U KOLIMA: 1 nikome ne bi pala na pamet, a stručnjak za auto kaže da je VELIKA GREŠKA
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju

7 STVARI KOJE NIKAKO NE TREBA DA DRŽITE U KOLIMA: 1 nikome ne bi pala na pamet, a stručnjak za auto kaže da je VELIKA GREŠKA

Auto -

Stručnjaci za automobile i organizaciju prostora izdvojili su sedam stvari koje ne treba držati odnosno čuvati u kolima pa su naveli razloge za to. Jedna stvaka na toj listi je neočekivana jer mnogi ni ne obraćaju pažnju na to, a ne bi bilo nadomet da postupaju drugačije.

Šta ne treba držati u kolima?

Plastične boce za vodu: tačno je da treba unositi što više tečnosti odnosno u skladu sa potrebama vašeg organizma. Međutim, studija iz 2014. pokazala je da se plastika izložena toplini može razgraditi i da tako izazove isparavanje hemikalija u vodu. Umesto da nosite plastične flaše, ponesite one aluminijske. Odlučite se za flašu dizajniranu za održavanje odgovarajuće temperature vode.

Hrana: iako je primamljivo, nije dobra odluka. "Čak i ako je hrana u limenkama ili kutijama, može da se pokvari ako dugo stoji u automobilu", rekla je Lesli Kilgur, profesionalna organizatorka. Ako hranu za hitne slučajeve ipak ponesete sa sobom u auto, držite je u tvrdoj posudi kako ne biste privukli "štetočine" i hranu redovno menjajte onom svežom.

piletina, hrana
foto: Profimedia

Elektronika: grejanje i elektronika su loša kombinacija. Temperatura u automobilu parkiranom na direktnoj sunčevoj svetlosti može da dostigne 50 stepeni za sat vremena, a na primer Apple predlaže čuvanje iPhonea i iPada na temperaturama između 20 i 40 stepeni. Zato je loše čuvati ove predmete u automobilu. Bez obzira na marku, ne želite da smanjite rok trajanja svojih skupih uređaja. Elektronika na vidljivom mestu takođe čini vaš automobil primamljivom metom za krađu.

Sredstva koja sadrže aerosol: ponekad u automobilu brzinski nameštamo frizuru. Lako možemo da bocu šampona za suvo pranje kose ostavimo u pregradi. Visoke temperature mogu da izazovu eksploziju boca aerosola, što može da bude opasno.

šampon, ljubičasti šampon
foto: Shutterstock

Stvari kojima ne možete da pronađete mesto u kući: neki ljudi skloni su tome da u gepeku odlažu stvari koje su suvišne u njihovom domu i da to čine nedeljama pa i mesecima. Gomilanja predmeta em remeti urednost auta em nije higijenska metoda za održavanje garderobe ili drugih stvari. Da je ovo loše ideja, smatra stručnjka za organizaciju i osnivač Tidy Revival Karli Adams.

Odeća u kojoj ste trenirali: možda vam se žuri kući nakon kardio treninga u teretani, ali nije dobra ideja da torbu za odeću za teretanu ostavite u autu jer ćete je verovatno kasnije zaboraviti. Malo toplote i vaš automobil će zamirisati na vaše čarape. Ako ne operete na vreme svoju odeću, to može uzrokovati mrlje.

Devojka, Sat, Trenerka
foto: Profimedia

Pošta: o ovome verovatno mnogi ne vode računa. Iako ne zvuči kao veliki problem, vaš automobil nije najbolje mesto za gomilanje pošte. "Znam da je primamljivo podići i pregledati svoju poštu dok krećete na posao ili nekim drugim povodom od kuće, ali tu poštu morate da unesete unutra! Imam toliko klijenata koji izgube račune i važne dokumente i poštu u svom automobilu (ili zaborave da je pošta uopšte bila tamo). Ako uzmete poštu i listate je, svakako je unesite u kuću", savetuje Lesli Kilgur, piše Real Simple.

(Kurir.rs/Blic žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track