OVI TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE VAM UNIŠTAVAJU AUTOMOBIL: Mnogi ih koriste, a nisu svesni da donose VIŠE ŠTETE nego koristi
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

VODITE RAČUNA

OVI TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE VAM UNIŠTAVAJU AUTOMOBIL: Mnogi ih koriste, a nisu svesni da donose VIŠE ŠTETE nego koristi

Auto -

Čišćenje i održavanje vašeg automobila u vrhunskom stanju može biti dosadan zadatak, i nije iznenađujuće što vozači sada koriste TikTok da otkriju trikove koji obećavaju razultate i uštedu vremena i novca.

Međutim, dokle god vam se serviraju kao sjajna stvar, obratite pažnju na ove trikove i na kontraefekte koje možete postići.

kola, automobil, Hauba
foto: Aleksandr Kondratov / Alamy / Alamy / Profimedia

Pasta za zube za uklanjanje ogrebotina sa retrovizora

Kreator sadržaja je dobio preko 1,6 miliona lajkova za video koji pokazuje kako vozači mogu da čiste retrovizore u automobilu koristeći uobičajeni proizvod za higijenu - pastu za zube. Međutim, važno je napomenuti da pasta za zube sadrži nežna abrazivna sredstva koja potencijalno mogu izazvati površinske ogrebotine, što dovodi do dodatnog habanja.

Da bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje ogledala preporučuje se da vozači očiste svoje retrovizore koristeći rastvor od blagog sapuna i tople vode ili da se odluče za specijalizovani proizvod za čišćenje ogledala u automobilu. Čišćenje treba obaviti nežno kružnim pokretima.

Retrovizor
foto: Profimedia

Korišćenje piva i sode bikarbone za uklanjanje mrlja od ulja

Jedan kreator je predložio upotrebu kombinacije piva i sode bikarbone za uklanjanje mrlja od ulja sa vozila. Uprkos popularnosti na TikToku, ova metoda se strogo ne preporučuje. Komentari korisnika TikToka na viralni video upozoravaju da ne pokušavate ovaj pristup, označavajući ga kao "recept za uništavanje vašeg automobila".

Pivo je neefikasno kao čistač, a soda bikarbona, koja deluje kao abraziv, može potencijalno da nanese veću štetu vozilu. Štaviše, korišćenje ove mešavine na komponentama kao što su farovi i zadnja svetla može oštetiti električne delove, predstavljajući bezbednosne rizike za vozače. Kombinacija takođe može ostaviti lepljivi trag, što zahteva dodatno čišćenje.

far, krpa, kola, krpa za brisanje, čišćenje kola, Automobil
foto: Shutterstock

U slučajevima kada se tvrdokorne mrlje od ulja odupiru uklanjanju specijalizovanim proizvodima za čišćenje automobila, preporučuje se vozačima da potraže pomoć od profesionalnog prodavca automobila kako bi bezbedno uklonili mrlju bez nanošenja štete laku.

Kokosovo ulje za čišćenje plastike na automobilu

Iako kokosovo ulje može efikasno ukloniti mrlje i poboljšati sjaj automobila, ono nije najoptimalnije sredstvo za čišćenje automobila i može potencijalno uzrokovati dalju štetu.

Iako ovaj nekomplikovani trik može da pruži kratkoročne koristi, nosi rizik od oštećenja boje na automobilu tako što utiče na sloj bezbojnog premaza, što dovodi do bledog izgleda ili širenja manjih ogrebotina. Kada se lak na vozilu ošteti, postaje podložniji rđi, što potencijalno zahteva skupe popravke i smanjuje dugovečnost automobila, piše "RPSV Live".

(Kurir.rs/ Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track