EVO KAKO DA UKLONITE FLEKE SA SEDIŠTA: Ovo sigurno imate u kući, a dobro će vam doći za EFIKASNO ČIŠĆENJE TEKSTILNIH POVRŠINA
Foto: Printscreen YouTube

savet

EVO KAKO DA UKLONITE FLEKE SA SEDIŠTA: Ovo sigurno imate u kući, a dobro će vam doći za EFIKASNO ČIŠĆENJE TEKSTILNIH POVRŠINA

Auto -

Ukoliko imate tekstilna sedišta u svom automobilu, gotovo je sigurno da će se u nekom trenutku isprljati, od hrane, pića ili nečeg drugog.

Ako šteta nije prevelika i zahteva intervenciju profesionalca, postoje načini kako efikasno sami možete otkloniti priljavštinu sa sedišta.

Glavno pravilo pri čišćenju unutrašnjosti je da ništa ne kvasite. U suprotnom, na svetlim sedištima i inače na svim tekstilnim površinama pojaviće se nove fleke, i to one koje zahtevaju profesionalno čišćenje.

Drugo pravilo je da nikako ne perete nebo. Naime, skidanje fleka sa neba kod savremenih automobila je posao za profesionalce jer i samo jedna kapljica vode viška može napraviti problem sa flekama, odlepljivanjem i na kraju stvaranjem buđi koja izuzetno loše utiče na ljude.

Premijer, Ubijen, Fot, Zoran Đinđić, Sedište, Atentat, Sklonjeno, BMW, Bratislav Petković, Iščupšano
foto: Dragana Udovičić

Takođe, isti je slučaj i sa starim flekama na vozilu - jedino rešenje je odvesti automobil na profesionalno detaljno čišćenje.

Ovo su najčešće fleke na automobilskim sedištima i načini kako možemo sami da ih uklonimo:

Gazirano piće, limunada: Vrelom vodom natapkajte mrlje (stavite rukavice), zatim koristite hemijsko sredstvo za čišćenje enterijera, ali ono za suvo pranje.

Čokolada, žvaka: Potrebno je da je malo smrznete, najbolje kockicom leda ili sprejom, i zatim pokupite ostatke koji su očvrsli.

Automobil, čišćenje
foto: Shutterstock

Povraćka: Povraćku prvo treba ukloniti mikrofiber krpom, jer ona ne upija i neće utrljati ostatke u tekstil već će ih samo pokupiti sa površine, što je ovde vrlo bitno. Potom se običan alkohol pokazao kao najbolje rešenje za dezinfekciju i uklanjanje smrada. Na kraju sve dobro usisajte.

Hemijska olovka: Pomešajte 10 ml alkohola sa isto toliko sirćeta, i u to umočite ivicu peškira i ribajte fleku.

Životinjske dlake: Dlake sa sedišta se najlakše uklanjaju četkama, pri čemu mogu da se koriste razne vrste četki u zavisnosti od vrste dlake i materijala od kojeg je napravljeno sedište.

(Kurir.rs/ Polovni automobili)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track