KAKO IZRAČUNATI PUT KOČENJA VAŠEG VOZILA? Evo ko je odlučujući faktor prilikom ove situacije, ali je važno vreme reakcije i SILA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

dobro je znati

KAKO IZRAČUNATI PUT KOČENJA VAŠEG VOZILA? Evo ko je odlučujući faktor prilikom ove situacije, ali je važno vreme reakcije i SILA!

Auto -

Kako izračunati put kočenja vašeg vozila? Nemački auto-klub ADAC se pozabavio tim pitanjem. Jednačina je jednostavna, a u nju treba uneti i vreme reakcije, odnosno vreme potrebno da se pritisne kočnica.

auto, kočnice, kočiono ulje
foto: Shutterstock

Zaustavni put takođe uključuje pređeni put za vreme koje je potrebno vozaču da reaguje. Ovo traje oko 0,8 do 1,2 sekunde. Pored toga, postoji period dok se kočnice potpuno ne aktiviraju (približno 0,2 sekunde) i na kraju razdaljina koju vozilo pređe sa punim pritiskom kočnice.

Da bi se pomoću formule izračunao zaustavni put, najpre se mora odrediti "dužina reakcionog puta". Da biste to uradili, podelite brzinu sa deset i rezultat pomnožite sa tri.

Na primer, ako automobil vozi brzinom od 50 km/h, "dužina reakcionog puta" je 15 metara. Putanja odgovora: (50 km/h : 10) x 3 = 15 metara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Put kočenja na pravom putu zavisi od mnogih faktora kao što su: performanse kočnica, brzina automobila, stanje puta... Kod normalnog kočenja, put kočenja se može proceniti veoma konzervativno ako početnu brzinu u km/h podelite sa deset i rezultat pomnožite sa brojem koji dobijete nakon deljenja.

Dakle, ako se krećete brzinom od 50 km/h, prelazite 25 metara puta kočenja. Kočioni put: (50 km/h :10) x (50 km/h :10) = 25 metara.

U navedenom primeru, vreme reakcije + put kočenja rezultira zaustavnim putem od 40 metara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Put kočenja je znatno kraći na suvim i čistim površinama i uz energičnu aktivaciju kočnice. S obzirom da put kočenja u velikoj meri zavisi od toga da li vozač koči normalno ili, u slučaju opasnosti izvrši hitno zaustavljanje, važi sledeće pravilo: kočenje u slučaju opasnosti može prepoloviti put kočenja.

Pri brzini od 50 km/h, put kočenja se skraćuje na oko 12,5 metara u slučaju naglog kočenja, dok je ukupni zaustavni put samo 27,5 metara. Suprotno popularnom verovanju, put kočenja se ne povećava linearno, već kao kvadrat brzine: Ako udvostručite brzinu, put kočenja postaje četiri puta duži.

automobil, udes, sudar
foto: Profimedia

Sa druge strane, "put reakcije" raste linearno sa brzinom.

Navedeni primer proračuna pokazuje da zaustavni put pre svega zavisi od brzine kojom se automobil kreće. Međutim, takođe zavisi od sposobnosti vozača da reaguje, tehničke opremljenosti vozila – i stanja puta.

Vozač je odlučujući faktor prilikom naglog kočenja, važno je vreme reakcije i sila kočenja. Zato budite koncentrisani i sedite uspravljeno u automobilu – tako ćete brže reagovati.

(Kurir.rs/b92)

Bonus video:

03:45

OVO SU NAČINI KAKO DA ZAŠTITITE VAŠ AUTOMOBIL OD KRAĐE! Eksperti otkrili koje metode lopovi koriste: Evo šta OBAVEZNO DA URADITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track