IZ MESTA DO STOTKE ZA SEKUND! Pogledajte šta radi električno čudo iz Švajcarske, NEĆETE VEROVATI DA SE TO DOGODILO! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube @TomScottGo

raketa na točkovima

IZ MESTA DO STOTKE ZA SEKUND! Pogledajte šta radi električno čudo iz Švajcarske, NEĆETE VEROVATI DA SE TO DOGODILO! (VIDEO)

Auto -

Električni automobili su poznati po izuzetnim ubrzanjima, a vreme od oko dve sekunde od 0 do 100 km/h već je ostvareno. Ipak, studenti u Švajcarskoj otišli su korak dalje jer su napravili električne vozilo koje iz mesa do "stotke" ubrzava za manje od jedne sekunde!

To je otkrio Jutjuber Tom Skot, koji je posetio jedan fakultet u Švajcarskoj čiji tim studenata želeo da napravi najbrže električno vozilo kada je u pitanju dostizanje brzine od 100 km/h.

Prosečan automobil do "stotke" stiže za desetak sekundi, sportskim automobilima treba duplo manje, hipersportskim je potrebno oko tri sekunde, a najbržima (Lotus Evia, Nevera), treba manje od dve sekunde.

Vozilu koje su napravili ovi studenti, za 100 km/h neophodno je samo 0,956 sekundi!

Tom Skot je objavio video-snimak dok vozi AMZ Racing Mythen, što je zvanični naziv ove "furije", a njemu je bilo potrebno 1,4 sekunde za dostizanje "stotke".

- Nadrealno iskustvo - ne verujete da se dogodilo" - navela je vozač Kjara Lenc, dodajući da se nešto slično može iskusiti samo u japanskom "vozu smrti".

- Na kraju, bilo mi je potrebno 1,398 sekundi. Ako hoću da stignem do 100 km/h za manje od sekunde, treba mi toplije vreme, i moram da smršam još 30 kilograma - rekao je Skot pošto je provozao ovu raketu na točkovima.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track