ŠTA RADITI U SLUČAJU "ČUKANJA? Brza i pravilna reakcija je najvažnija prilikom lakše saobraćajne nezgode, POŠTUJTE OVA PRAVILA
Foto: Kurir/Milica Jeremić

savet

ŠTA RADITI U SLUČAJU "ČUKANJA? Brza i pravilna reakcija je najvažnija prilikom lakše saobraćajne nezgode, POŠTUJTE OVA PRAVILA

Auto -

Kod lakših nezgoda, gde nema povređenih, važno je reagovati u skladu sa propisima kojima se sprečavaju nova stradanja, obezbeđuje uviđaj i reguliše nastala šteta.

U žurbi da što pre stignemo do odredišta, trenutak nepažnje je dovoljan za lošu procenu, da nekoga "zakačimo" i izazovemo manji udes, popularno nazvan "čukanje". Prema zakonu, manji sudar je saobraćajna nezgoda u kojoj nema povređenih, a nastala šteta ne prelazi iznos od 200.000 dinara. Ipak, postoji određena procedura.

automobil, sudar, udes
foto: Profimedia

Najpre je potrebno da se uključe sva četiri žmigavca i obuče svetloodbojni prsluk. Nakon toga, treba postaviti sigurnosni trougao ispred mesta nezgode i fotografisati sudar.

Učesnici nezgode imaju na raspolaganju nekoliko mogućnosti. Prva, i najsigurnija, je da se od policije traži obavljanje uviđaja.

- Mane ove opcije je što se usled preopterećenosti policije neretko čeka i po dva sata da izađe na lice mesta i što se policijski zapisnik takođe zbog opterećenosti čeka 10 do 15 dana - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Kurir televizija

Za one koji nemaju vremena da čekaju policiju, opcija je popunjavanje Evropskog izveštaja. Vozač koji je odgovoran za nezgodu na obrascu treba da napiše da je kriv, tj. da prihvata odgovornost za nezgodu.

- Ono što je bitno da učesnici nezgode znaju jeste da je neophodno da stave svoj potpis. Čak nije ni neophodno da stave da priznaju krivicu, jer osiguravajuće društvo je to koje će da ceni ko je zapravo odgovoran za saobraćajnu nezgodu - objašnjava Okanović i dodaje:

- Mana Evropskog izveštaja je to što osiguravajuća društva ponekad zahtevaju i dodatnu dokumentaciju, pre svega izjave učesnika nezgode, koje u samom zakonu nisu obavezne, ali osiguranja insistiraju na njima, što sve utiče na prolongiranje, odnosno možete čekati i po mesec dana da vam isplate štetu - zaključuje Okanović.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track