Najnovije vesti

KOBNA GREŠKA U VOŽNJI PO KIŠI MOŽE DA VAS UNAKAZI ZA CEO ŽIVOT: Vozači, dobro zapamtite, ovo je strahovita OPASNOST!
Foto: Printscreen/Facebook/novi početak

alarm

KOBNA GREŠKA U VOŽNJI PO KIŠI MOŽE DA VAS UNAKAZI ZA CEO ŽIVOT: Vozači, dobro zapamtite, ovo je strahovita OPASNOST!

Auto -

Kiša i hladno vreme donose probleme vozačima. Motoru treba više vremena da se ugreje, akumulatori se lakše prazne, ali postoji mnogo veća opasnost od one koju poznajemo.

Svi smo, naime, iskusili da sva stakla magle tokom lošeg vremena. U idealnim uslovima potrebno je vreme da se stakla odlete ili odmagle, ali vozači često nemaju vremena i kreću na put, ne bivajući svesni opasnosti.

Nažalost mnogi vozači nemaju svest o tome da takozvani "A stub" pravi mrtav ugao pa se dešava da vozači ne vide pešaka koji je ispred njih. Čak metar i po vidnog prostora može da bude zaklonjeno "A stubom".

kiša, vožnja, vožnja po kiši
foto: Kurir

Međutim situacija po kiši je mnogo dramatičnija po lošem vremenu. Zbog magljenja, naročito bočnih stakala, vidno polje vozača dramatično je umanjeno. Najveća je opasnost prilikom skretanja, a naročito u gradu, gde se kreće veliki broj pešaka.

Deca najugroženija

Mnogi vozači to znaju, pa preduzimaju mere kako bi izbegli najgore - gaženje pešaka. Naime, prva mera je smanjenje brzine na minimum. Treba dobro otvoriti oči i paziti da li se neko kreće. Najugroženija su deca, koju je zbog rasta teže uočiti.

Sem brzine, neophodno je da se vozač nagne levo i desno i prekontroliše mrtav ugao koliko god je to moguće. Ukoliko niste sigurni koristite i ablend.

kiša, jesen, kišobran, devojka sa kišobranom
foto: Uroš Arsić/Mondo

Budite uvek svesni ove opasnosti, jer posledice mogu da budu pogubne. Nemojte da se pokajete kasno, uvek je bolje preduzeti sve što je moguće kako bi vaša vožnja bila bezbedna.

Klizav kolovoz

Kiša se meša sa prljavštinom i uljem na putu i stvaraju se idealni uslovi za proklizavanje vozila. Najbolji način da izbegnete proklizavanje je da usporite vožnju. Ako vozite sporije, više gazećeg sloja pneumatika je u kontaktu sa putem, a to znači bolje prianjanje.

U slućaju da vozilo sklizne ne smete naglo da kočite. Ako imate sistem protiv blokiranja točkova (ABS) ne pritiskajte papučicu kočnice kao da pumpate. Odlučno i ravnomerno pritisnite kočnicu, a volan ispravite u smeru klizanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track