VOZAČI, OVO MORATE ZNATI DA BISTE IZBEGLI SKUPE POPRAVKE: Niske temperature izazivaju probleme, nemojte da vas mezimac IZNENADI
Foto: Shutterstock

čuvajte auto

VOZAČI, OVO MORATE ZNATI DA BISTE IZBEGLI SKUPE POPRAVKE: Niske temperature izazivaju probleme, nemojte da vas mezimac IZNENADI

Auto -

Ekspert za automobile pozvao je vozače da vode računa o održavanju svojih akomulatora u dobrom stanju ove zime kako bi izbegli probleme sa paljenjem, piše Ekspres.

Specijalista za auto delove "LKK Euro Car Part's" preporučio je vozačima da vode računa o održavanju svojih akomulatora dobrom stanju ove zime kako bi izbegli probleme i skupe zamene. Kako temperatura ostaje niska, sve više vozača ima problema sa svojim automobilima, a pomoć na putu izvestila je da su njihovi mehaničari radili na 240.000 kvarova u novembru i decembru 2022.

Auto
foto: Shutterstock

Portparol kompanije "LKK Euro Car Part's" je istakao da uticaj niskih temperatura na akumulatore može dovesti do problema sa paljenjem automobila.

Stariji modeli često imaju najviše problema

- Zimsko vreme može negativno da utiče na akumulatore automobila, utičući na hemijski proces koji drži napunjenost. Vozači takođe češće koriste svetla i grejanje u vozilu, što može da utiče na akumulator. Zvukovi škripa ili kliktanja pri pokretanju mogu biti znak da je baterija u opasnosti od kvara - upozorio je "LKK Euro Car Part's".

Kako temperatura pada, baterija automobila ne može da zadrži toliko energije, što znači da ima manje energije koja se može koristiti za pokretanje motora. Dok niske temperature utiču na sve baterije, stariji modeli često imaju najviše problema sa paljenjem, uglavnom zbog propadanja prouzrokovanog tokom leta.

zamagljena stakla, auto
foto: MediaWorldImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi stručnjaci sugerišu da, iako njihov životni vek može da varira u velikoj meri, vozači generalno treba da menjaju svoje baterije svake tri do četiri godine. Portparol "LKK Euro Car Part's" je istakao da vozači mogu da održavaju akumulator svog automobila u dobrom stanju tako što će ga parkirati na toplom mestu.

- Da bi vam akumulator bio topao, redovno vozite auto i, ako je moguće, držite ga u garaži, gde je zaštićen od hladnoće. Ako vam je teško da upalite automobil, isključite svu struju i prigušite kvačilo kada okrenete ključ - savetuje "LKK Euro Car Part's".

(Kurir.rs/net.hr)

Bonus video:

00:52

ĆANA OD BAKŠIŠA KUPILA AUTO? Pevačica razrešila sve misterije oko novca za nastupe: Često radimo, ljudi nas nagrađuju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track