NEMCI UKINULI SUBVENCIJE ZA KUPOVINU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Nema više popusta, evo zašto pada prodaja vozila na struju!
Foto: Shutterstock

neočekivana odluka

NEMCI UKINULI SUBVENCIJE ZA KUPOVINU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Nema više popusta, evo zašto pada prodaja vozila na struju!

Auto -

Nemačka više ne subvencioniše kupovinu automobila sa nultom emisijom štetnih gasova! Krajem aprila u ovoj zemlji na putevima je bilo oko 1,2 miliona potpuno električnih vozila, a cilj do 2030. je 15 miliona automobila bez CO2.

Nedavno je nemački ustavni sud odlučio da izvršna vlast više ne može da računa na 60 milijardi evra, niti ih može preneti u novu fiskalnu godinu, iako su u pitanju nepotrošena sredstva namenjena pandemiji Covid-19. Sredstva su bila osigurana u državnom budžetu na inicijativu Zelene stranke, a vlada je kroz subvencije od 2016. vratila kupcima oko 10 milijardi evra.

Kako bi mogla da usvoji novi budžet, Nemačka je morala da revidira neke programe, a jedan od njih je onaj koji imaj za cilj ubrzanje elektrifikacije. U tom kontekstu, program subvencija za kupovinu električnih vozila se završava ranije od predviđenog. Naime, ova državna pomoć je prema prvobitnom projektu trebalo da bude dodeljivana do kraja 2024. godine.

Novac će dobiti samo oni koji su se već prijavili za grantove. Suprotno od toga, novi kandidati koji budu aplicirali za ovaj zeleni bonus neće biti prihvaćeni. Prema zvaničnim statistikama, krajem aprila u Nemačkoj je na putevima bilo oko 1,2 miliona čisto električnih vozila. Do 2030. ova cifra bi trebalo da bude 15 miliona, prenosi Klix..

Ipak, tržište uopšte ne beleži očekivani rast prodaje baterijskih vozila. Naime, visoke cene, ograničen domet i nedostatak stanica za punjenje, posebno u ruralnim područjima, smatraju se glavnim razlozima zbog kojih prodaja električnih vozila pada na najvećem evropskom tržištu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja