Auto-salon u Parizu: Novi opel adam, golf, sandero, auris...
Foto: REUTERS

Vatromet premijera

Auto-salon u Parizu: Novi opel adam, golf, sandero, auris...

Auto -
Ovogodišnji auto-šou zvanično se otvora 29. septembra i trajaće do 14. oktobra
1 / 24 Foto: REUTERS

PARIZ - Ovogodišnji Salon automobila u Parizu koji se zvanično otvora 29. septembra i trajaće do 14. oktobra privukao je najveće svetske proizvođače automobila koji su, međutim, zabrinuti zbog sve sumornije situacije na evropskom tržištu zahvaćenom krizom.

Pariski salon automobila, koji je prvi put otvoren 1898, održava se svake druge godine smenjujući se sa sajmom u Frankfurtu. Organizatori sajma očekuju da će ove godine biti oboren rekord posećenosti iz 2008. kada je ovu manifestaciju obišlo 1,46 miliona ljudi.

Na ovogodišnjem sajmu biće prikazano sto novih modela među kojima je Reno Klio 4, Opel Adam, Pežo Oniks, Tojota Auris 2, Folksvagenov Golf 7, nova Dačija Sandero, Mercedes stajl koncept i nova A-klasa AMG. Predstavnici automobilskih kompanija pokušaće da privuku što veći broj kupaca bez obzira što je na evropskom tržištu zabeležen pad u prodaji u avgustu od 8,9 odsto, i to jedanaesti mesec uzastopce.U Francuskoj je prošle godine proizvedeno 2,2 miliona automobila a 2005. čak 3,5 miliona. Broj zaposlenih u francuskoj automobilskoj industriji je za 30 odsto manji nego pre deset godina, navode francuski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja