EKOLOŠKI ŠOK! ZELENI AKTIVISTI IZDUVALI GUME NA TESLI MODELU X: Ovaj automobil takođe zagađuje!? Vlasnik nije verovao!
Foto: Facebook Printscreen

EKOLOŠKI ŠOK! ZELENI AKTIVISTI IZDUVALI GUME NA TESLI MODELU X: Ovaj automobil takođe zagađuje!? Vlasnik nije verovao!

Auto -

Ekološka grupa Tyre Extinguishers se proslavila napadima na velike SUV-ove, odnosno, uglavnom bušenjem guma. Aktivisti ih smatraju prljavima i opasnima, pogotovo u gradskim uslovima, a do sada su na meti bili benzinci i dizelaši.

Međutim, nedavno su u Bristolu izduvali gume na Tesli Modelu X, koji je, kao što znate, električni SUV.

Ni to nije bilo dovoljno pa su ispod brisača ostavili tipičnu poruku pod naslovom Vaš gutač benzina ubija. U njoj dalje piše:

– Izduvali smo jednu ili više vaših guma. Učinili smo to jer vožnja u vašem SUV-u ima ogromne posledice. SUV-ovi su drugi najveći uzrok porasta emisija CO2 u poslednjoj deceniji, više od avionske industrije. SUV vozila izazivaju veće zagađenje vazduha u vašem komšiluku od manjih automobila. Takođe je veća verovatnoća da će SUV-ovi ubiti ljude u nesrećama.

Koristi ga i policija / Tesla model X
Koristi ga i policija / Tesla model X foto: Printscreen Facebook Kantonspolizei Basel-Stadt

Kao što znate, Model X nema rezervoar, niti ga pokreće benzin. Očigledno aktivisti nisu pripremili poseban tekst za električna vozila pa se na Model X može primeniti samo deo proglasa koji se tiče opasnosti za bezbednost saobraćaja. Vlasnik vozila je rekao BBC-ju da mu je to pomalo komično, ali se takođe oseća povređeno, prenosi Revija HAK.

– Kupovinom električnog automobila pokušao sam da učinim ekološki odgovoran izbor. Ovo je apsurdno.

Grupa Tyre Extinguishers je izjavila za BBC da nema dovoljno retkih metala da zamene sve automobile električnim vozilima, a iskopavanje tih metala izaziva patnju. Model X zagađuje. Pomenuti su veliki električni SUV-ovi kao opasnost za druge učesnike u saobraćaju te je naglašeno zagađenje koje proizvode gume i kočione pločice.

Revija HAK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track