MANJI PRITISAK U GUMAMA, MANJE GORIVA U REZERVOARU: Evo koliko raste potrošnja sa nedovoljno napumpanim gumama
Foto: Promo

podatak koji nije zanemarljiv

MANJI PRITISAK U GUMAMA, MANJE GORIVA U REZERVOARU: Evo koliko raste potrošnja sa nedovoljno napumpanim gumama

Auto -

Nemački auto-klub ADAC tvrdi da prema njihovim podacima vozači nedovoljno često proveravaju pritisak vazduha u gumama, što značajno utiče na potrošnju automobila.

Stručnjaci ovog kluba preporučuju merenje pritiska u gumama na svake dve nedelje, a evo i zbog čega. Čak i za svega pola bara niže od propisane vrednosti menjaju se vozne karakteristike automobila, na primer, produžuje se zaustavni put pri kočenju, a pogoršava se i prolazak kroz krivine.

Veći otpor kotrljanja guma znači da se na 100 kilometara troši do 0,3 l više goriva. Zbog toga se svake godine u Evropi potroši čak tri milijarde litara goriva!

pneumatici, guma, zamena
foto: Shutterstock

Ako je pritisak u gumama previsok, to negativno utiče na udobnost vožnje, a habanje je takođe neravnomerno. Tačan pritisak u gumama se može naći na različitim mestima:

  1. U uputstvu za upotrebu
  2. Na B-stubu vozačevih vrata
  3. Na nalepnici u pretincu za rukavice
  4. Na sajtu proizvođača...

- Zbog udobnosti u vožnji, proizvođači obično navode samo minimalni pritisak. Povećanje od 0,2 bara je jedva primetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja bezbednosti - savetuje stručnjak za ADAC Rupret Miler.

Najbolje je izmeriti pritisak u gumama pre vožnje ili posle nekoliko kilometara vožnje. Idealna spoljna temperatura za merenje iznosi oko 20 stepeni Celzijusa.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track