OVO JE MAGIČNI KRUŽNI TOK: Saobraćajno "čudo" u Engleskoj na prvi pogled izgleda haotično, ali je BROJ NEZGODA SMANJEN (VIDEO)
Foto: lynchpics / Alamy / Alamy / Profimedia

ozbiljno planiranje

OVO JE MAGIČNI KRUŽNI TOK: Saobraćajno "čudo" u Engleskoj na prvi pogled izgleda haotično, ali je BROJ NEZGODA SMANJEN (VIDEO)

Auto -

Ima li išta magično u nekom velikom kružnom toku?! U Engleskoj, u gradu Svindon, misle baš tako jer se tamo nalazi jedan od najvećih kružnih tokova na svetu koji se zove "Magic Roundabout", odnosno Magični kružni tok.

Dizajnirao ga je inženjer Frenk Blekmor, a napravljen je 1972. godine.

Ovaj ogromni kružni tok na prvi pogled može izgledati kao haotičan, ali iza njega stoji ozbiljno planiranje. Saobraćajno "čudo" se sastoji od pet manjih kružnih tokova u smeru kazaljke na satu, jednog središnjeg kružnog toka u smeru suprotnom od kazaljke na satu i spoljnog kruga koji kompletira dizajn.

Magični kružni tok, kružni tok, Engleska
foto: CALYX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok se vozači približavaju prstenastoj raskrsnici, mogu da skrenu levo ili desno, zavisno od toga kuda idu i da li je saobraćaj posebno gust ili slab u jednom ili drugom delu kruga.

Magični kružni tok vozačima nudi razne rute do bilo kog odredišta - smanjujući saobraćaj stvaranjem efikasnijeg protoka.

Nakon uvođenja ovog kružnog toka, grad Svindon je zabeležio pad saobraćajnih nezgoda iako se saobraćaj na ovom mestu pojačao.

To je u skladu sa trendom kružnih tokova - izveštaj iz 2010. pokazao je da kružni tokovi smanjuju i slučajeve sudara vozila na vozila, kao i nezgode u kojima učestvuju pešaci.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track