OVE LEKOVE NE UZIMAJTE NA SVOJU RUKU: Sve što treba znati o antidepresivima
Foto: Shutterstock

LEKAR ĆE ODREDITI TERAPIJU

OVE LEKOVE NE UZIMAJTE NA SVOJU RUKU: Sve što treba znati o antidepresivima

Život -

OVA BOLEST NIJE SRAMOTA Depresija je ozbiljno stanje pa joj ozbiljno treba i pristupiti. Kad ona utiče na normalno funkcionisanje osobe, traženje pomoći nije znak slabosti, već zdravog razuma i brige za sopstveno zdravlje

Upotreba antidepresiva je danas toliko rasprostranjena da se može reći da poprima dimenzije epidemije.

Iako je pre nekoliko godina uvedeno pravilo da niko ne može da kupi ovu vrstu leka bez recepta koji mu je propisao lekar, mnogi se ne pridržavaju toga pa se i dalje na razne načine snalaze kako bi nelegalno došli do njih. Tako se mnogi drugi lekovi iz ove grupe često kupuju iako zdravstveno stanje pacijenta to ne zahteva, što može da bude veoma opasno po zdravlje jer za svaku tegobu ili bolest ne postoji univerzalan, već adekvatan i proveren lek ili terapija.

Antidepresivi su medikamenti koji se koriste u lečenju depresije, ali zbog neznanja mnogi pacijenti imaju dileme u vezi s njima. Upravo zato donosimo odgovore na najčešća pitanja...

Menjaju li raspoloženje

Ako se pravilno koriste, ne menjaju. Naprotiv, antidepresivi pomažu da se ponovo osećate dobro. Ipak, u retkim slučajevima može se javiti apatija ili ravnodušnost, a ako se to dogodi, rešenje je u promeni leka. Stručnjaci kažu da kad pacijenti jednom počnu da koriste antidepresive, pokazuju napredak u rešavanju brojnih problema.

Da li goje

Kao i svi ostali medikamenti, i antidepresivi imaju nuspojave, a dobijanje na kilaži može da bude jedno od neželjenih dejstava, dok drugi utiču na gubitak kilograma. Ukoliko vas ovaj podatak brine, pre upotrebe bilo kog leka obavezno potražite savet lekara.

foto: Shutterstock

Koliko dugo moraju da se piju

Mnogi misle da se antidepresivi, kad se jednom uzmu, piju celog života, što je pogrešno. Osobe koje se bore sa depresijom i drugim psihičkim problemima treba da uzimaju lekove šest do devet meseci, a ne celog života. Kad antidepresivi postignu svoju svrhu, lekar u dogovoru s pacijentom donosi odluku kad je vreme za postepeno smanjivanje doze, a kad za potpuno ukidanje leka. Nikad nemojte sami da prekidate terapiju.

Duža terapija je potrebna ako je došlo do ponavljanja depresije, ako se ona pojavila već drugi ili treći put. Ukoliko je neophodno, pacijent antidepresive može uzimati doživotno.

Kako utiču na seksualni život

Antidepresivi imaju određeni učinak na seksualne funkcije, ali problem je češće nemogućnost postizanja orgazma nego nedostatak seksualne želje.

Depresija sama po sebi utiče na smanjenje libida, pa antidepresivi, zapravo, mogu da poboljšaju kvalitet seksualnog života. Međutim, kao i ostali lekovi, i neki antidepresivi mogu da prouzrokuju veće seksualne probleme od drugih.

Saveti kod terapije

Osobama koje uzimaju antidepresive svaki lekar će pored terapije lekovima preporučiti redovnu fizičku aktivnost kojom se izbacuju stres i negativna energija. Lagana šetnja, plivanje, joga, fitnes ili trčanje - sasvim je svejedno. Važno je samo da je osoba fizički aktivna i da što više vremena provodi napolju i u prirodi.

foto: Shutterstock

Osobama koje pate od depresije preporučuje se što češći boravak u društvu, krugu prijatelja i porodice, s kućnim ljubimcima, kao i odlazak u pozorište, bioskop i na društvene događaje. Socijalizacija pomaže da se ljudi osećaju bolje i raspoloženije.

Poboljšanje stila života je veoma važno za pacijente koji su u depresiji. Zdrava i raznovrsna ishrana i dobar san su na prvom mestu.

foto: Shutterstock

KAD SE KORISTE

- Učestali napadi panike i anksiozna stanja

- Depresija umerenog i visokog stepena

- Opsesivno-kompulzivni poremećaj

- Posttraumatski i stresni poremećaj

- Određeni poremećaji u ishrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja