RODITELJI, OVO JE VRLO ZABRINJAVAJUĆE: Gumene igračke za kupanje pune bakterija! OPREZ!
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

RODITELJI, OVO JE VRLO ZABRINJAVAJUĆE: Gumene igračke za kupanje pune bakterija! OPREZ!

Život -

Oni su bili iznenađeni izuzetno velikom količinom, i do 75 miliona bakterija i raznih drugih patogenih ćelija po kvadratnom centimetru u patkicama

Švajcarski i američki naučnici utvrdili su da su dečje gumene igračke kojima se mališani kupaju pune različitih bakterija.

Istraživači su prebrojavali mikrobe koji su plivali unutar žutih patkica i rekli da je tečnost koja se isprazni kada se one stisnu sadržala „potencijalno patogene bakterije“ u četiri od pet proveravanih igračaka, koje se često dovode u vezu sa bolničkim infekcijama.

foto: Shutterstock

Oni su bili iznenađeni izuzetno velikom količinom, i do 75 miliona bakterija i raznih drugih patogenih ćelija po kvadratnom centimetru u patkicama. Dok određene količine bakterija pomažu u jačanju imunog sistema dece, neke mogu dovesti do ozbiljnih infekcija oka, ušiju i creva, ukazali su istraživači.

Studiju su sproveli švajcarski Federalni institut za vodene nauke i tehnologiju i Univerzitet Ilinois, a ovo je jedno od prvih ozbiljnijih naučnih istraživanja ove vrste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track