OVO NE SMETE DA IGNORIŠETE: 5 ranih simptoma raka pankreasa
Foto: Shutterstock

PAŽNJA

OVO NE SMETE DA IGNORIŠETE: 5 ranih simptoma raka pankreasa

Život -

Rak pankreasa je na četvrtom mestu među uzrocima smrti od malignih bolesti. Teško ga je utvrditi u ranom stadijumu, kada je bez simptoma, a jednostavnih i jeftinih testova koji bi mogli da se široko primenjuju, nažalost, nema.

Najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina - iako je zabeleženo pojavljivanje i kod osoba mladih od 30 godina. S obzirom na to da je reč o raku koji ima jednu od najvećih stopa smrtnosti, prevencija i rana dijagnoza su najvažnije.

Zašto ga je teško otkriti u ranoj fazi? Razlog je položaj ovog organa koji se nalazi na takvom mestu da ga je teško otkriti slučajnim pregledom, a simptomi su takvi da ih ljudi često ignorišu. Jasno je koliko je važno poznavati ih, pa donosimo nekoliko najčešćih simptoma...

Izgledate kao da ste trudni četiri meseca

Ako ste osetili nadutost nakon obilnog obroka, nema razloga za paniku, ali ako ste naduti nekoliko dana, to je već signal za uzbunu. Ovo je jedan od prvih simptoma koje žene primećuju, ali ne idu kod lekara jer veruju da će proći. Najčešće nije reč o raku, ali je svakako stvar koju treba proveriti.

Oči i koža su žuti

Ovo mogu biti simptomi problema vezanog za alkoholizam, otkazivanje jetre ili raka pankreasa zato što se većina tumora pankreasa prvo razvija na gornjem delu organa, pa tako može da blokira žučni kanal. Bez obzira na razloge, ovi simptomi se ne smeju ignorisati.

foto: Shutterstock

Muka vam je od deserta

Gubitak apetita je još jedan od važnih simptoma raka pankreasa. Kako tumor raste, pritiska ostale organe, pa počinje da smeta želucu. Rezultat je osećaj slabosti i prejedanja iako ste malo pojeli.

Gubite kilograme

To što gubite apetit može dovesti do ubrzanog gubitka kilograma, što znači da je vreme da posetite lekara.

Boli vas donji deo leđa

Ovaj tumor ne samo da uzrokuje problem sa želucem nego može da pritiska i ostale delove tela poput kičme i mišića koji je okružuju. Ako je bol konstantan, obavezno idite na pregled.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track