ZAŠTITITE SE OD KOMARACA: Oterajte dosadne krvopije!
Foto: Profimedia

MOGUĆE JE

ZAŠTITITE SE OD KOMARACA: Oterajte dosadne krvopije!

Život -

Iako u našem narodu postoji izreka da od komarca ne treba praviti magarca, ipak treba znati da je komarac vrlo opasan insekt i da, osim osipa koji svrbi, može da prenese i neke druge bolesti.

Neke od njih su malarija, žuta groznica, denga groznica, kao i razne vrste encefalitisa. Što se tiče Srbije, situacija je relativno dobra: malarija je iskorenjena, ljudi od nje ne obolevaju kod nas, pa tako imamo samo uvezene slučajeve, iako se na našem području ipak mogu naći komarci koji mogu da prenesu i malariju.

Ubod komarca najčešće izaziva crvenilo i blag otok, neprijatan i često nesnosan svrab. Osetljive osobe (bebe, mala deca, alergične osobe) mogu da imaju malo jače simptome, ali su to uglavnom lokalne reakcije i nisu opasne.

Ovih dana smo svedoci da je navala komaraca oko nas i da se od njih nije lako zaštititi. Ipak, postoji nekoliko trikova s prirodnim sastojcima, poput eteričnih ulja, koji će vam pomoći u borbi protiv ovih nepoželjnih insekata. Zaštita od uboda je važna, a koliko god vam smetali, ne koristite toksične preparate jer mogu naneti više štete od samih komaraca.

Prirodni preparati koji pomažu

* Ulje lavande opušta i prija ljudima, ali komarci ne mogu da ga podnesu! Sve što treba da uradite jeste da se namažete ovim uljem ili, ako vam je prejako, pomešate ga s malo ulja koje inače koristite za negu tela. Drugi način je da na sve prozore zakačite platnene trake koje ste poprskali uljem lavande i tako se zaštitite od upada komaraca u prostoriju.

* Bosiljak je još jedan od prirodnih mirisa koji rasteruju komarce. Po jednu saksiju s bosiljkom stavite u svaku prostoriju (a možete i nekoliko na terasu) i bićete mirni od ovih napasti.

* Deterdžent za sudove - u domu, na terasi ili u dvorištu sipajte malo deterdženta za sudove sa aromom limuna u činiju ili posudu koju ćete odvojiti na suprotnu stranu od one na kojoj se vi nalazite. Ovaj jednostavno sredstvo je delotvorno jer, iz nama nepoznatih razloga, citrusne arome u deterdžentu užasno privlače komarce, a vi ćete biti potpuno zaštićeni.

* Limunska trava iliti citronela je biljka koja će vas takođe zaštititi od komaraca. Možete koristiti ulja ili sveće sa ovom aromom, ali sama biljka je najdelotvornija - ne samo u borbi protiv komaraca već i kao zaštita od ostalih insekata i buba.

Najefikasniji način zaštite od komaraca

• Prilikom boravka u prirodi koristite sredstva za zaštitu na otkrivenim delovima tela • Nosite odeću koja pokriva noge i ruke • Ne palite svetlo ako su vam širom otvoreni prozori • Koristite zaštitne mreže protiv komaraca na vratima, prozorima i oko kreveta

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track