NAJBRŽI NAČIN DA POVRATITE ENERGIJU: Voćni sokovi za dobro zdravlje!
Foto: Shutterstock

LAKO JE

NAJBRŽI NAČIN DA POVRATITE ENERGIJU: Voćni sokovi za dobro zdravlje!

Život -

Brz način života, hrana bogata lošim holesterolom, loše životne navike, kao i nepravilan dnevni ritam i nedovoljno sna utiču na slabljenje imunološkog sistema čineći nas podložnijim bolestima.

Da bismo poboljšali opšte zdravstveno stanje i ojačali imunitet organizma, trebalo bi da najpre unesemo izmene u svoju dnevnu rutinu i životni stil.

Najbrži i najlakši način da vaš organizam nahranite neophodnim vitaminima i mineralima jeste sok, a koji ćete izabrati, to je stvar ukusa i trenutne potrebe.

Sok od grejpfruta Sadrži gorke materije koje nas čine sitim, kao i vitamin C. Odličan je za jačanje imunološkog sistema i smanjenje apetita!

Sok od ananasa Pun je minerala i vitamima, a odličan je saveznik u borbi protiv infekcija i upala. Dobar je za bubrege, jetru, a poboljšava i rad štitne žlezde.

Sok od jabuke Jača mišiće i nerve snabdevajući ih kalijumom i kalcijumom. Ostali sastojci štite od oboljenja crevnog sistema.

Sok od pomorandže Ima visok sadržaj vitamina C koji jača vezivno tkivo. Ako se pije uz jelo, pomaže telu da iz namirnica apsorbuje gvožđe.

Sok od bresaka Zahvaljujući provitaminu A čini kožu lepšom i jača vid. Niacin i druge supstance pomažu da nervoza brže prođe.

Sok od grožđa Zbog visokog sadržaja šećera brzo nas snabdeva energijom. Sadrži gvožđe koje je važno za izgradnju krvi. Jača nokte.

Sok od banana Zahvaljujući kalijumu, snižava krvni pritisak. Bogat je serotoninom, koji popravlja raspoloženje i na prirodan način pomaže u borbi protiv PMS.

Sok protiv umora Potrebno za jednu čašu: • 150 ml soka od grožđa • 100 ml soka od crvenog grejpfruta • 1-2 kašike grožđanog šećera • sok od jednog limuna.

Sve sastojke izmiksajte u šejkeru. Možete da dodate i malo leda. Priprema: pet minuta, oko 215 kcal po čaši

Šta znači oznaka na deklaraciji soka

* Voćni napitak sadrži, u zavisnosti od vrste voća, od šest do 30 procenata voćnog soka. Dodaju se još voda, šećer i limunska kiselina.

* Voćni nektar se sastoji od 25 do 50 procenata pravog voćnog soka. Dozvoljeno je dodavanje najviše još 20 procenata šećera.

* Pravi voćni sok mora da bude napravljen sto odsto od voća. On je najčešće u vidu ceđenog voća ili se pravi od koncentrata voćnog soka, bez dodatka šećera.

Napomena Sveži sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima.

Sokove pijte bar 30 do 40 minuta pre obroka ili tokom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća posle ručka, to može povećati fermentaciju u crevima i stomaku i izazvati nadutost. I budite umereni!

(Kurir, Foto:Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track